Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În Rusia, presa internațională este considerată ”agent din străinătate”

putin_1.jpg

Sursa imaginii: 
RFI

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a promulgat legea care permite ca orice instituție internațională de presă să fie desemnată drept ”agent din străinătate”. Este o reacție față de înregistrarea sub această desemnare a postului Russia Today în Statele Unite.

Legea a fost adoptată în unanimitate de Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, la jumătatea lunii noiembrie, și de Consiliul Federației, Camera superioară a Parlamentului rus, în zilele care au trecut. Conform acestei legi, orice instituție media care activează în Rusia și are finanțare din altă țară poate fi considerată “agent din străinătate”.

Măsura va putea să fie aplicată oricărei entități ”care distribuie mesaje imprimate, audio sau audiovizuale” în cazul în care ea ”primește bani de la un guvern străin, organizații străine sau internaționale sau de la cetățeni străini”.

Această măsură constituie un nou episod de tensiune între Moscova și Washington în legătură cu acuzații de amestec rus în alegerile prezidențiale câștigate de Donald Trump în 2016. De fapt, rușii au extins la nivelul presei o lege care datează din 2012 și care privea, până acum, doar organizațiile neguvernamentale.

Legea din 2012 cu privire la ”agenții din străinătate” obligă ONG-urile care beneficiază de o finanțare din străinătate și care au o ”activitate politică”, formulare destul de vagă, să se înregistreze sub această denumire controversată, care o amintește pe cea folosită în perioada comunistă. Acest lucru obligă entitățile vizate să dea informații autorităților despre situația lor financiară și să precizeze în documentele pe care emit să sunt clasificate ca atare.

Altă lege, adoptată în 2015, care o completează pe prima, permite să se califice drept ”indezirabile” organizații străine active în Rusia. Ele pot ulterior să fie interzise, indiferent că este vorba despre ONG-uri, fundații sau întreprinderi.

Mai multe ONG-uri au fost nevoite să renunțe, după adoptarea acestor două legi în Rusia, la o finanțare străină, care le era indispensabilă, în timp ce altele și-au încetat activitatea.

Postul Russia Today a anunțat, la 13 noiembrie, că s-a conformat exigențelor americane și s-a supus legii FARA (Foreign Agents Registration Act), care obligă orice societate ce reprezintă o țară sau o organizație străină să prezinte cu regularitate rapoarte autorităților americane cu privire la relațiile sale cu un stat sau instituție, sub amenințarea blocării conturilor.

Aceste exigențe au provocat furia Moscovei, iar președintele rus Vladimir Putin a denunțat un ”atac împotriva libertății de expresie” care îndeamnă la o ”ripostă adevcată și similară”. Washingtonul acuză RT și agenția de presă Sputnik - controlate de statul rus și care emit în mai multe limbi - de răspândirea propagandei Kremlinului și le suspectează că au încercat să influențeze campania din alegerile prezidențiale în 2016.