Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iranul amenință din nou cu rachetele balistice

Iranul neagă că încearcă să obțină arme nucleare

Iranul avertizează că mărește raza de acțiune a rachetelor proprii dacă este amenințat de Europa, spune șeful adjunct al Gărzilor Revoluționare iraniene. Gărzile vor mări raza de acțiune a rachetelor la peste 2.000 de kilometri.

Iranul a susținut încontinuu că programul său de rachete este defensiv și nu este o chestiune negociabilă. ”Dacă am menținut raza de acțiune a rachetelor noastre la 2.000 km, nu este din cauza lipsei de tehnologie. Noi urmăm o doctrină strategică”, a declarat un general iranian.

Situația a provocat mereu îngrijorare în plan internațional. Franța a cerut un dialog ”fără compromisuri” cu Iranul despre programul său de rachete balistice și o eventuală negociere în legătură cu problema separată a acordului nuclear al Teheranului din 2015 cu puterile mondiale.

Statele Unite au acuzat Iranul în această lună că au livrat rebelilor houthi din Yemen o rachetă ce a fost trasă în Arabia Saudită și au cerut Națiunilor Unite să facă Teheranul responsabil pentru încălcarea a două rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU.

Luna trecută, șeful Gărzilor Revoluționare ale Iranului declara că raza de acțiune de 2.000 de kilometri a rachetelor iraniene ar putea viza ”majoritatea intereselor și forțelor americane” în regiune și Iranul nu are nevoie să o extindă. Iranul are unul dintre cele mai mari programe de rachete din Orientul Mijlociu și unele dintre rachetele sale ghidate de precizie pot lovi Israelul.

Statele Unite afirmă că programul de rachete al Iranului este o încălcare a legislației internaționale deoarece rachetele ar putea transporta focoase nucleare în viitor.

Iranul neagă că încearcă să obțină arme nucleare și afirmă că programul său nuclear este destinat exclusiv uzului civil.