Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul obligă patronii să negocieze cu salariații. Repede, până la Crăciun

negocieri.jpg

OUG 82, emisă de Guvern la începutul lunii noiembrie, obligă firmele să declanșeze negocieri colective cu sindicatele.
Image source: 
pixabay.com

La începutul acestei luni, mai precis în data de 9 noiembrie a.c., guvernul a emis o ordonanță de urgență care se numește chiar așa: „pentru modificarea și completarea unor acte normative”. Practic, în ordonanță sunt puse „la grămadă” o serie de prevederi cu caracter social. În primul rând, se majorează, de la 1 iulie 2018, punctul de pensie cu 10%, la 1.100 lei. Apoi, indemnizația socială pentru pensionari este stabilită la 640 lei.

În al doilea rând, se adaugă la foc automat o serie întreagă de prevederi: se stabilește cota de contribuție la pilonul doi administrat privat la 3,75%, se stabilește indemnizația pentru mame, se precizează valoarea indicatorului social de referință, se stabilește venitul minim și se fac o serie de precizări privind pensiile militare.
 
Dar, lucrurile cele mai spectaculoase apar la sfârșitul ordonanței. În esență, prin actul normativ se obligă toate companiile, indiferent cât de mari sau cât de mici sunt, să aibă negocieri colective cu salariații. La sfârșitul săptămânii trecute, ministrul pentru dialog social chiar a precizat că firmele cu mai puțin de 21 de angajați sunt și ele obligate să facă negocieri colective. În caz contrar, riscă să primească o amendă cu sume cuprinse între 5.000 și 10.000 lei. Și pentru ca totul să fie și mai complicat, actul normativ prevede o perioadă fixă în care trebuie să se desfășoare negocierile colective, respectiv între 20 noiembrie și 20 decembrie.
 
Ce se întâmplă, de fapt, cu această ordonanță? Totul pleacă de la mutarea contribuțiilor de la angajator la angajat. Premierul Tudose nu a recunoscut că, prin transferul contribuțiilor, în sectorul privat, salariul net va scădea. Dar acest lucru se va întâmpla, iar salariile peste medie vor fi cele mai vulnerabile la noua legislație. Premierul Mihai Tudose a afirmat de fiecare dată când a fost vorba de trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat că organizațiile patronale l-au asigurat că, în actualul context al crizei forței de muncă, angajatorii privați vor crește salariile. A fost doar o simplă vorbă, întrucât este clar că nu te poți aștepta ca toți proprietarii de companii, mai mari sau mai mici, să reacționeze într-un singur sens, adică să crească salariul brut. Iar guvernul nu are mijloacele constituționale să impună prin lege creșteri de salarii în sectorul privat. Și atunci ce face guvernul? Asmute salariații asupra patronatului. Adică, obligă prin lege companiile mai mari sau mici să facă negocieri colective. Dacă nu trec la negocieri colective companiile vor fi amendate.
 
Ordonanța este din câteva motive ruptă de realitate. În primul rând, companiile mari au un anumit calendar de negociere a salariilor cu sindicatele. De exemplu, o companie din industria auto negociază sindicatele în primvara fiecărui an. Logica acestui calendar de negociere este că firmele așteaptă să calculeze rezultatele financiare ale anului anterior, să le comunice sindicatelor și să treacă la negocieri. În acest moment, în care nicio companie mare nu a putut să își realizeze bugetul pentru anul viitor din cauza necunoscutelor fiscale, este foarte complicat pentru conducerea firmelor să facă negocieri serioase. Dar, dacă guvernul forțează prin lege negocierile colective, angajatorii nu vor avea încotro.
 
În al doilea rând, companiile cu salariați puțini, sub 21 de persoane, au un grad redus de sindicalizare. Că este bine sau rău, este o altă discuție. Dar realitatea ne arată că salariații din firmele mici nu sunt cuprinși în sindicate, nici la nivel de companie, nici la nivel de ramură. Ceea ce face complicată coagularea salariaților într-o structură sindicală care să negocieze cu patronatul. Iar în mai puțin de o lună acest mecanism este aproape imposibil să fie pus la punct. În absența lui, fiecare angajat și fiecare angajator din companiile mici se va orienta la fața locului.
 
Presiunea sindicală impusă prin lege nu este doar în favoarea salariaților, ci și spre binele guvernului. Pentru că dacă negocierile colective se vor încheia prin creșterea salariilor brute, acest lucru va însemna și contribuții mai mari plătite către buget. Așadar, companiile mici, mijlocii și mari, toată economia, până la Crăciun, trebuie să pregătească schimbările fiscale, să facă negocieri colective cu angajații și să construiască bugetul pentru anul viitor. Complicat sfârșit de an.