Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Renate Weber: Comunicatul Departamentului de Stat privind justiţia, absolut inacceptabil

Renate Weber Kovesi DNA convine multora.jpg

Renate Weber: Iohannis nu o va revoca pe Kovesi (Foto: arhivă RFI)
Renate Weber: Iohannis nu o va revoca pe Kovesi (Foto: arhivă RFI)

Europarlamentarul Renate Weber (grup ALDE din PE) critică la RFI comunicatul de presă publicat de Departamentul de Stat al SUA, care solicită Parlamentului României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept.

Departamentul de Stat al SUA îşi exprimă îngrijorarea faţă de faptul că Parlamentul României ia în calcul o legislaţie ce ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea afecta independenţa sistemului judiciar şi cere Legislativului de la Bucureşti să respingă propunerile care slăbesc statul de drept.

Renate Weber critică tonul şi conţinutul acestui mesaj: „Personal, găsesc că acest comunicat este absolut inacceptabil atât în conţinutul său, cât şi ca ton. România şi SUA au un parteneriat strategic şi insist asupra cuvântului parteneriat. Între parteneri nu se discută în felul acesta, nu cu comunicate date publicităţii, care nici măcar în conţinutul lor nu sunt neapărat adevărate, pentru că eu sunt convinsă că nimeni din Departamentul de Stat n-a stat să vadă care sunt astăzi formulările din acest pachet de legi privind justiţia”.

„Eu nu-mi aduc aminte când autorităţile române, pentru că aici nu vorbim de critici individuale ale unor membri ai Parlamentului de la noi sau din SUA, vorbim de reacţii ale autorităţilor şi eu nu-mi aduc aminte când autorităţile din România au ieşit public să critice măsurile preşedintelui Trump, cu privire la construirea zidului, cu privire la distrugerea pur şi simplu a acelui acord care viza chestiunile comerciale şi nu doar comerciale, între SUA şi ţările din America Latină, când a emis decretele prin care pur şi simplu discrimina între cetăţenii diferitelor ţări în ceea ce priveşte politica de migraţie. Deci între parteneri, lucrurile în mod normal se discută altfel, nu aşa, prin astfel de comunicate inacceptabile”, conchide europarlamentarul.

Renate Weber, despre poziţia SUA privind legile justiţiei