Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dragnea şi Tăriceanu răspund Departamentului de Stat. Unii parlamentari se delimitează de ei

Legi justitie plen Camera Deputatilor.jpg

Legile justiţiei, la dezbatere în Parlament (Sursa foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Legile justiţiei, la dezbatere în Parlament (Sursa foto: RFI/Cosmin Ruscior)

”Parlamentul României a luat act cu neplăcută surprindere de comunicatul emis în data de 27 noiembrie 2017 de către Departamentul de Stat din SUA referitor la dezbaterea privind reforma Justiţiei”, se arată într-un comunicat al preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea.

”Dorim să subliniem că în orice discuţie cu partenerii noştri, trebuie să plecăm de la un principiu constituţional fundamental, acelaşi în SUA şi în România, potrivit căruia dezbaterile, deciziile şi voturile din Parlament se desfăşoară în numele suveranităţii poporului şi nu pot face obiectul niciunei forme de presiune. Statele Unite ale Americii trebuie să aibă încredere în Parlamentul României care urmăreşte să consolideze independenţa sistemului judiciar şi eliminarea influenţelor politice în funcţionarea justiţiei”, susţin Tăriceanu şi Dragnea.

De partea lui, senatorul PNL Florin Cîţu a anunţat pe Facebook că se delimitează de poziţia exprimată de preşedinţii Parlamentului: ”Nu sunt de acord! Eu, senatorul Florin Cîţu, NU recunosc mesajul de răspuns al Parlamentului României prezentat de preşedinţii celor două Camere la comunicatul Departamentului de Stat al SUA. Îi rog pe toţi colegii mei senatori şi deputaţi, care nu sunt de acord cu răspunsul Parlamentului României, să facă urgent publice opiniile lor şi să-mi urmeze exemplul si să trimită un mesaj Ambasadei SUA în acest sens. Dragnea şi Tăriceanu NU vorbesc în numele tuturor parlamentarilor. Curaj, hai că se poate!!!”.

Deputatul PMP Robert Turcescu a anunţat şi el pe Facebook că se delimitează de poziţia exprimată de preşedinţii Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu: ”Dragnea şi Tăriceanu au dat un comunicat comun care începe cu <<Parlamentul României a luat act cu neplăcută surprindere de comunicatul emis în data de 27 noiembrie 2017 de către Departamentul de Stat din Statele Unite ale Americii referitor la dezbaterea privind reforma Justiţiei...>>. Păi, măh, nemernicilor, şi eu, şi alţi colegi facem parte din Parlamentul României şi n-am luat act, măh, nemernicilor, cu <<neplăcută surprindere>> de acest comunicat! Dar am luat act cu furie şi cu greaţă de toate mizeriile pe care le puneţi la cale de atâta amar de timp. Du-te, Dragnea, du-te învârtindu-te!”.

Departamentul de Stat al SUA îşi exprimă îngrijorarea faţă de faptul că Parlamentul României ia în calcul o legislaţie ce ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea afecta independenţa sistemului judiciar şi cere Legislativului de la Bucureşti să respingă propunerile care slăbesc statul de drept.