Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Geeks for Democracy: Dragnea și Tăriceanu, într-o beție a vitezei care ne va arunca pe toți în prăpastie

dragnea_tariceanu.jpg

 Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu
Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu

Societatea civilă solicită demisia șefilor Camerelor Parlamentului. Mai multe ONG-uri, printre care Institutul pentru Politici Publice, Geeks for Democracy, Inițiativa România și Platforma România 100, îi critică dur pe Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, pe care îi acuză că urmăresc subminarea Justiției. Cătălin Teniță, unul din fondatorii Geeks for Democracy, declară la RFI că cei doi politicieni sunt într-o ”beție a vitezei care ne va arunca pe toți în prăpastie”.

Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea ar trebui să renunțe la funcția de președinte al Senatului, respectiv președinte al Camerei Deputaților, susțin organizațiile non-guvernamentale semnatare a mesajului transmis șefilor celor două camere (Corupția Ucide, Evoluție în Instituție, Geeks for Democracy, Inițiativa România, #Insist, Institutul pentru Politici Publice, Platforma România 100 și #Rezistența).

„Comunicatul Departamentului de Stat al SUA, principalul partener extern al României, este fără precedent și tranșant, și arată că tentativele PSD-ALDE de subordonare politică a justiției au devenit o problemă geopolitică, cu implicații privind securitatea militară a NATO și a României. Interesele penale ale domnilor Dragnea și Tăriceanu pun nemijlocit în pericol viitorul democratic al României, domnia legii și drepturile fundamentale, securitatea țării și bunăstarea fiecăruia dintre noi. Cerem, de asemenea, Partidului Social Democrat și ALDE să scape de liderii care ne îndepărtează de țările democratice și să retragă legile justiției din Parlament mâine (marți, n.red.), la prima oră”, se arată pe pagina de Facebook a Platformei România 100.

Dragnea și Tăriceanu, într-o beție a vitezei care ne va arunca pe toți în prăpastie

Într-un interviu acordat RFI, Cătălin Teniță, unul din fondatorii Geeks for Democracy, declară că ”acești domni (n.r. Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu) vor să slăbească independența instituțiilor justiției, pe care să și-o apropie politic. Ei sunt în conflict de interese având în vedere dosarele în care sunt inculpați”.

Cătălin Teniță mai remarcă faptul că ”cei doi politicieni au dat un răspuns mirobolant la comunicatul SUA. (...) Este un fals pentru că este o declarație a Parlamentului României care a fost luată fără consultarea Parlamentului României. O Declarație a Parlamentului se ia doar în plenul reunit al camerelor. Dânșii conduc o mașină care are frână, dar decid să nu o apese niciodată. Au un fel de beție a vitezei care ne va arunca pe toți în prăpastie”.

Ascultă interviul acordat RFI de Cătălin Teniță, de la Geeks for Democracy:

 
Cătălin Teniță, unul din fondatorii Geeks for Democracy, despre Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu