Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coreea de Nord a lansat încă o rachetă balistică de tip intercontinental

kim_jong.jpg

Sursa imaginii: 
REUTERS/KCNA

"Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neindentificată de la Pyongsong, la sud de Phenian, cu direcţia către est. Comandamentul Sud-Coreean Inter arme analizează detaliile împreună cu partea americană", a declarat un oficial militar de la Seul, conform CNN.

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică la ora 13 locală, a anunţat Comandamentul Sud - Coreean Interarme, citate de CNN.

Secretarul de presă al Casei Albe, Sarah Sanders, a declarat pe Twitter că președintele Donald Trump "a fost informat, în timp ce racheta era încă în aer, despre situația din Coreea de Nord". O reacție a venit rapid de la secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a calificat gestul drept „nesăbuit”, informează același post de televiziune.

„Condamn ferm lansarea rachetei de Coreea de Nord. Phenianul trebuie să abandoneze programul de rachete, care este nesăbuit, și care reprezintă o amenințare la adresa păcii și securității internaționale”, a scris secretarul general al NATO, pe Twitter.

Totodată purtătorul de cuvânt al Pentagonului, colonelul Robert Manning a precizat că a fost vorba despre o rachetă balistică intercontinentală, dar că „nu a reprezentat o amenințare pentru America de Nord sau pentru aliați”.

„Primele indicii arată a fost o rachetă intercontinentală care a călătorit 1000 de kilometri înainte să se prăbușească în Marea Japoniei. Rămânem pregătiți pentru a ne apăra pe noi și pe aliați în fața oricărei provocări”, a precizat reprezentantul Pentagonului.

Coreea de Nord a făcut mai multe teste balistice în decursul acestui an. La ultimul test, efectuat în 15 septembrie, Coreea de Nord a lansat o rachetă care a survolat insula japoneză Hokkaido, după care s-a prăbuşit în Oceanul Pacific.