Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


The Telegraph: UK și UE, acord asupra ”facturii” de Brexit

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Marea Britanie și UE au ajuns la o înțelegere privind Brexitul, titrează The Telegraph. Cotidianul britanic susține că negociatorii celor două părți ar fi căzut de acord cu privire la suma pe care Londra o va plăti Uniunii când va părăsi blocul comunitar.

Negociatorii britanici și europeni au ajuns la un acord asupra reglementării financiare a Brexit-ului, o sumă cuprinsă între 45 și 55 de miliarde de euro, titrează cotidianul britanic The Telegraph, preluat de Agerpres.

Două surse au confirmat că părțile au căzut de acord la sfârșitul săptămânii trecute în privința acestei chestiuni, unul din principalele obstacole în calea negocierilor legate de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, mai scrie ziarul din Insulă.

Până acum, oferta financiară a guvernului britanic s-a situat în jurul a doar 20 de miliarde de euro, o propunere respinsă de președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, care a estimat că factura ar fi mai curând între 50 de miliarde și 60 de miliarde de euro. În urma negocierilor, așadar, UK va plăti UE între 45 și 55 de miliarde de euro.

De menționat că cele două părți nu au confirmat, cel puțin deocamdată, oficial înțelegerea. La solicitarea AFP, Comisia Europeană și ministerul britanic pentru Brexit (DExEU) au refuzat să confirme un astfel de acord. Mai mult, "discuțiile intense dintre Marea Britanie și Comisia Europeană continuă în această săptămână la Bruxelles" unde "încercăm să ajungem la un acord", a explicat partea britanică.

Pe de altă parte, în contextul acestor informații, secretarul de stat american Rex Tillerson a cerut Uniunii Europene și Marii Britanii să negocieze ''rapid'' și ''fără animozitate inutilă'' ieșirea Regatului Unit din blocul comunitar.

''Statele Unite doresc să păstreze relația lor specială și veche cu Marea Britanie și în același timp dorim să păstrăm relații puternice cu Uniunea Europeană indiferent de rezultatul Brexit-ului'', a declarat șeful diplomației americane într-un discurs la Washington.

Dacă va fi confirmat, acest acord financiar ar reprezenta un progres foarte important în negocierile dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană demarate în iunie. Celelalte 27 de țări din UE au făcut din reglementarea financiară o condiție prealabilă la deschiderea discuțiilor asupra viitoarei relații dintre UE și Londra.

Bruxellesul dorește, de asemenea, progrese clare în problema drepturilor cetățenilor comunitari în Marea Britanie după Brexit și a consecințelor despărțirii asupra frontierei dintre Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord.

Totodată, cele 27 de state membre vor face cunoscut, în cursul unui summit prevăzut pentru 14 și 15 decembrie la Bruxelles, dacă acceptă să deschidă această a doua fază a negocierilor pe care Marea Britanie este dornică să le poată începe.