Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trupe franceze alături de români la parada militară de Ziua Națională

24 de subofițeri și cei trei ofițeri comandanți ai lor de la Școala Interarme din cadrul Academiei Militare Franceze de la Coëtquidan, regiunea Bretania, au participat la parada militară de 1 decembrie,  Ziua Națională a României.

În mai puțin de un an, acești soldați vor merge în școli de specialitate, înainte de a  fi repartizați, după încă un an, într-un regiment, iar ulterior vor fi implicați în operațiunile franceze, în principal în Sahel sau în Orientul Mijlociu, dar și în misiunile de securitate internă. Militarii au sosit în România alături de Geneviève Darrieussecq, Secretar de stat francez pe lângă Ministrul Forțelor Armate, care a explicat în exclusivitate la RFI prezența trupelor franceze la paradă.

 

 

Franța a început din 2014 un ciclu memorial foarte important legat de Primul Război Mondial, a centenarului războiului dintre 1914-1918. Este evident că România, care a intrat în război alături de noi în 1916, a fost un partener important. România de astăzi s-a construit în acele momente. Prezența trupelor franceze aici este legată, desigur, de Ziua Națională a României, dar și de comemorarea acestui moment important pentru cele două țări. Este vorba de o foarte strânsă prietenie între România și Franța, prietenie care există de foarte mult timp, care s-a îmbogățit în ultimii ani și arată că, pentru Franța, România este o țară europeană împortantă.”

Academia de la Coëtquidan oferă formare de bază printr-un proiect educațional care îmbină un program academic cu pregătirea militară și formarea de caractere pentru toți ofițerii de armată. Excelența Academiei Militare Franceze este recunoscută în întreaga lume. Peste 50 de țări trimit în mod frecvent militari pentru a fi pregătiți pentru posturi de conducere și pentru a beneficia de experiența operațională a Franței.