Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tribunalul Suprem de la Madrid răspunde cererii de punere în libertate a foștilor miniștri catalani

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Un judecător de instrucție al Tribunalului Suprem de la Madrid va decide astăzi dacă îi va elibera pe cauțiune pe foștii miniștri catalani și pe cei doi lideri ai organizațiilor pro-independență, care au fost arestați în mod preventiv pentru infracțiunea de revoltă în cadrul procesului separatist care a culminat, după cum se știe, cu declarația unilaterală de independență din 27 octombrie.

ACTUALIZARE: Tribunalul Suprem refuză eliberarea fostului vicepereședinte catalan Oriol Junqueras, a fostului ministru de interne Joaquim Forn, și a celor doi lideri ale formațiunilor separatiste, Sânchez și Cuixart. Ceilalți foști miniștri catalani vor fi eliberați din închisoare după plata unei cauțiuni de 100.000 de euro.

 

După ce vineri politicienii catalani au fost interogați din nou, magistratul spaniol a amânat luarea deciziei pentru astăzi, când au mai rămas doar câteva ore până la începerea oficială a campaniei electorale pentru alegerile autonomice din 21 decembrie. Ex-vicepreşedintele catalan, Oriol Junqueras, și foștii miniștrii, care sunt ținuți în arest preventiv încă din data de 2 noiembrie, au cerut săptămâna trecută să fie puși în libertate pentru a-și putea exercita dreptul de a participa la campania electorală, unde candidează pentru a fi aleși în Parlamentul Catalan. Acest nou scenariu, al unei eventuale eliberări, a fost posibil după ce cauza a fost preluată de la Curtea Penală, care a refuzat până acum cererea inculpaților.

Noua instanță, Tribunalul Suprem, care deja îi judeca în stare de libertate pentru aceleași infracțiuni pe ex-președintele Carme Forcadell și pe foștii membri ai biroului permanent al  Parlament de la Barcelona, a reunit toate dosarele în aceeași cauză,  iar acum magistratul instanței supreme se pare că este dispus să admită eliberarea provizorie pe cauțiune a lui Oriol Junqueras și a foştilor săi miniștri, o măsură agreată de asemenea la Madrid, unde există temerea că menținerea acestora în închisoare le-ar fi favorabilă în campania electorală.

Politicienii catalani se arătaseră dispuși  încă de săptămâna trecută să-și reformuleze declarațiile, subliniind  că acceptă toate consecințele derivate din aplicarea articolului 155, deși își rezervă dreptul de a-și exprima dezacordul, în limita legislației în vigoare, și că vor continua cu acest proiect politic în cadrul legal pe care îl  impune Constituția Spaniei.

În cadrul audierilor de vineri, atât fostul vice-președinte catalan, Oriol Junqueras, foștii miniștri, cât și cei doi lideri ai organizațiilor separatiste, au promis că vor respecta de acum încolo legislația constituțională și că acceptă noua autoritate impusă de Guvernul Central după dizolvarea parlamentului și demiterea guvernului de la Barcelona.

 „Au acceptat situația creată de aplicarea articolului 155 din momentul în care toți au decis să participe la aceste alegeri, de aceea cred că este evident că situația creată prin aplicarea acestui articol este acceptată”, a explicat avocatul foștilor miniștri catalani, deși niciunul nu a menționat în mod clar că renunță la proiectul declarației unilaterale de independență.

Cu toate acestea, atât  parchetul, cât  și  Vox, un partid de extrema dreaptă spaniol, care a formulat o acuzație particulară, s-au arătat nemulțumiți de aceste argumente, considerând că încă există un risc important de fugă și de recidivă în faptele pentru care sunt acuzați, și au cerut  menținerea detenției provizorii pentru toți inculpații din dosarul secesionist.

Între timp, fostul vicepreședinte catalan, Oriol Junqueras, solicită Uniunii Europene să monitorizeze rezultatele alegerilor din 21 decembrie pentru a se asigura, citez „că acestea sunt cu adevărat respectate și pentru a elimina orice îndoială cu privire la rezultatul lor”. Într-un articol publicat duminică în cotidianul „Politico”, Junqueras afirmă că „îi este greu să creadă că guvernul conservator de la Madrid va respecta rezultatul acestor alegeri”. Junqueras reamintește că, citez ”guvernul ales de catalani  în urma ultimelor alegeri este la închisoare, autoritatea instituțiilor catalane a fost uzurpată iar extrema dreaptă spaniolă se manifestă cu violență pe străzile din Catalonia”.

Tot astăzi, în timp ce judecătorul de instrucție Pablo Llarena va comunica decizia luată cu privire la punerea în libertate a foștilor miniștri catalani, un alt judecător belgian l-a citat pe fostul președinte catalan,  Carles Puigdemont, ca să răspundă pentru cererea de extrădare  formulată de autoritățile spaniole. Avocatul lui Puigdemont și al celor patru ex-miniștri fugiți la Bruxelles declară că își va apăra clienții, susținând că infracțiunile pentru care Spania solicită extrădarea nu se regăsesc în legislația belgiană și că, dacă clienții lui vor fi extrădați, se vor confrunta cu un proces „politic, fără garanții legale”. Este foarte probabil că prin recursuri succesive fostul președinte catalan să poată rămână în capitala belgiană până la jumătatea lunii ianuarie.

 
Ascultă AICI corespondența din Spania