Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ali Abdullah Saleh, fost președinte al Yemenului, a fost ucis de facțiunea armată Houthi.

president_ali_abdullah_saleh.jpg

Sursa imaginii: 
wikimedia

Saleh  a condus acest stat din Orientul Mijlociu timp de 22 de ani. El a jucat un rol central în războiul civil în curs și chiar după ce a pierdut puterea a rămas cu o influență considerabilă.  Fostul președinte a fost ucis de un atac extrem de violent, iar ulterior casa lui Saleh din Sanna a fost aruncată în aer.

Vestea morții lui Saleh a fost timp de mai multe ore speculată pe diferite surse de informare. Un înalt reprezentant al  media huthi, Abdel-Rahman al-Ahnomi, a declarat că Saleh a fost ucis în apropiere de Marib, o provincie yemenită situată în estul ţării, în apropiere de frontiera cu Arabia Saudită, notează news.ro
”Încerca să fugă la saudiţi”, a declarat al-Ahnomi.
Într-o înregistrare video disponibila și larg distribuită pe internet apare o mulţime de rebeli huthi care ridică de la sol cadavrul lui Saleh, înfăşurat într-o pătură colorată, şi-l pune într-o camionetă.
Cadavrul lui Saleh are ochii larg deschişi, prezintă o rană foarte gravă în partea din spate a capului, iar cămaşa pe care o purta pe sub un costum închis la culoare este pătată de sânge.
Un oficial guvernamental de rang înalt afiliat rivalilor huthi şi unii asociaţi ai lui Saleh - precum Nabil al-Soufi şi Ali al-Bukhiti - au confirmat, de asemenea, moartea fostului preşedinte, pe reţele de socializare şi în interviuri televizate.
Saleh a condus Yemenul timp de mai bine de 30 de ani. El a fost obligat să demisioneze în urma ”primăverii arabe”, în 2011.
Însă el a rămas în ţară şi a continuat să-şi exercite puterea din culise.
În 2014, forţele sale s-au aliat cu huthi, în pofida faptul că, pe când era preşedinte, a luptat împotriva lor.
Această alianţă rebelă s-a destrămat la sfârșitul lunii noiembrie, declanşând confruntări armate dure între forţele huthi şi cele ale lui Saleh.