Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Londra "dezamăgește" după ce s-ar fi răzgândit pe tema acordului frontierei nord-irlandeze

brexit.png

Sursa imaginii: 
PIXABAY.COM

Atât de la Bruxelles, cât și de la Dublin au venit luni confirmări că s-au făcut progrese către un acord legat de statutul frontierei dintre Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord după ieșirea Marii Britanii din UE. Astfel, potrivit presei, Marea Britanie ar fi acceptat să mențină în Irlanda de Nord reguli similare celor în vigoare pe piața unică europeană și în uniunea vamală.

 

Premierul irlandez Leo Varadkar s-a declarat luni seară 'surprins și dezamăgit' de faptul că șefa guvernului britanic Theresa May s-a răzgândit în privința acordului legat de situația frontierei nord-irlandeze după Brexit la care s-ar fi ajuns mai devreme în cursul zilei, transmite AFP.

Regatul Unit nu a reuşit să ajungă la un acord cu Uniunea Europeană în vederea trecerii la următoarea fază a negocierii Brexitului, a anunţat luni seară premierul britanic Theresa May, aflată pentru discuții la Bruxelles, relatează BBC News.
”Acesta nu este un eşec”, a subliniat Jean Claude Juncker, care s-a declarat încrezător că se va ajunge la un acord până la summitul european, de vinerea viitoare, pe 15 decembrie.
Totuși au existat mai multe confirmări în presa europeană potrivit cărora s-au făcut progrese pentru un acord legat de situația frontierei dintre Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord după ieșirea Marii Britanii din UE. Acordul ar permite Irlandei de Nord să rămână în piața unică și în uniunea vamală după Brexit.
Ministrul de externe irlandez Simon Coveney a confirmat că Marea Britanie și Uniunea Europeană sunt 'foarte aproape de un acord final' privind frontiera irlandeză, înțelegere care va garanta că nu va avea loc o reintroducere a 'graniței dure' în interiorul insulei irlandeze, informează Reuters.
Marea Britanie și Uniunea Europeană ar fi ajuns la un compromis asupra frontierei irlandeze după Brexit, înlăturând astfel unul dintre obstacolele majore din calea lansării negocierilor comerciale între cele două părți, potrivit unui document de lucru citat de televiziunea publică irlandeză RTE. 
Europarlamentarul belgian Philippe Lamberts a declarat pentru BBC că Marea Britanie a făcut o concesie la granița cu Irlanda. Astfel Marea Britanie ar fi pregătită să accepte că Irlanda de Nord ar putea rămâne în Uniunea vamală și în piața unică UE.
Dublinul i-a cerut Londrei angajamente clare pentru a evita revenirea la o frontieră fizică între Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord, estimând că reapariția de posturi de control la frontieră ar slăbi cele două economii interconectate și ar fragiliza acordul de pace din 1998, scrie Agerpres.
Reacții în context au venit și din partea  primarului Londrei, Sadiq Khan, și a liderei  Partidului Național Scoțian, Nicola Sturgeon. Ambii consideră că  Londra și Scoția ar trebui să beneficieze de un statul similar cu cel care ar fi urmat să fie acordat Irlandei  de Nord.