Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Succesiunea la tron în Casa Regală a României

ordine_succesiune_tron_casa_regala_romania.jpg

Regele Mihai s-a stins din viaţă la vârsta de 96 de ani
Regele Mihai s-a stins din viaţă la vârsta de 96 de ani

În urma deciziei Regelui Mihai de a-l exclude pe Principele Nicolae din rândul succesorilor la Coroană, s-a modificat ordinea succesiunii la tron.

Succesiunea la tron revine practic la ordinea stabilită în 2007, înainte ca Nicolae să primească titlul de principe, ceea ce s-a întâmplat trei ani mai târziu.

Pe primele două locuri sunt principesele Margareta, Custode al Coroanei României şi Elena, a doua fiică a Regelui Mihai şi a Reginei Ana. În Casa Regală a României a fost abrogat principiul care le excludea pe femei din succesiune.

Pe poziţia a treia în ordinea succesiunii, în locul lui Nicolae urcă sora sa, Elisabeta Karina, fiica Elenei.

Urmează pe treapta a patra Principesa Sofia, a patra fiică a Regelui Mihai şi a Reginei Ana, apoi Elisabeta Maria Biarneix, fiica Sofiei şi Principesa Maria a României, a cincea fiică a cuplului regal.

De la succesiune sunt excluşi cei care au fost dezmoşteniţi până acum de Regele Mihai: Nicholas Medforth-Mills, adică fostul Principe Nicolae, Irina Walker, condamnată în Statele Unite pentru organizarea de lupte între cocoşi şi cei doi copii ai acesteia din prima căsătorie.​