Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Portretul Regelui Mihai I

Născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia, Regele Mihai I este fiul Regelui Carol al II-lea și al Reginei-Mamă Elena. La vârsta de 9 ani, după plecarea Reginei-mamă în exil, Regele Mihai a rămas în grija tatălui său și a urmat cursurile unei școli organizate de acesta la palat. În adolescență a început pregătirea militară, iar la 16 ani a devenit sublocotenent în armata română.

Dupa decesul Regelui Ferdinand din 1927 și ca urmare a faptului că Principele Carol a renunțat la statutul de Principe Moștenitor, Principele Mihai a fost proclamat Rege. Fiind minor, s-a instituit o Regență.

La 8 iunie 1930, Principele Carol a revenit în țară și a preluat tronul. Mihai I a primit titlul de Mare Voievod de Alba Iulia. În urma abdicării tatălui său, la 6 septembrie 1940, a devenit Regele Mihai I.

În timpul războiului, regele nu a fost de acord cu depășirea liniei Nistrului. În ciuda refuzului Mareșalului Antonescu, la 23 august 1944 Regele a hotărât trecerea României alături de aliații săi tradiționali. Din 1944, Regele s-a opus din toate puterile instaurării autorității comuniste. În cele din urmă, a fost obligat să abdice la 30 decembrie 1947.

Începând cu 2001, Regele Mihai a militat pentru intrarea României în NATO și în Uniunea Europeană și a încurajat respectarea drepturilor omului, dezvoltarea economiei de piață și păstrarea culturii naționale.

Regele Mihai I a anunțat, la 10 mai 2011, că, începând cu acea dată, toate legăturile dinastice dintre Casa Regală a României și Casa Princiară de Hohenzollern iau sfârșit, schimbând totodată numele familiei sale în "al (a) României".

Mihai I a fost membru de onoare al Academiei Române, iar în 2009 primea titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest din Timișoara. Același titlu l-a primit, în același an, și din partea Universitații de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj.