Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


The New York Times: Regele Mihai a avut îndrăzneala de a-l aresta pe Antonescu, marioneta lui Hitler

mihai_nyt.png

Sursa imaginii: 
www.nytimes.com

Presa din întreaga lume a scris, marți, despre moartea fostului rege Mihai I. Unul dintre ultimii supravieţuitori în rândul şefilor de stat ai celui de-al Doilea Război Mondial, a murit la vârsta de 96 de ani în Elveţia, unde îşi avea reşedinţa, scriu principalele agenţii de presă care rememorează viața și acțiunile fostului monarh, în frunte cu arestarea mareșalului Antonescu.

BBC amintește o declarație făcută de Regele Mihai în 2011 pentru postul britanic, referindu-se la momentul abdicării din decembrie 1947: „Dacă nu semnați acest document, va trebui să tragem sau să ucidem 1.000 de oameni care sunt deja în închisoare”.

Regele Mihai a dus o viață marcată de intrigi politice și de aproape toate revoluțiile care au avut loc pe continent în ultimul secol, notează Washington Post. În 1927, la 5 ani, el devenea cel mai tânăr rege din Europa, după ce tatăl său Carol al II-lea a fost nevoit să se retragă, aminteste presa internationala.

Și The New York Times a dedicat un material amplu personalității regelui, subliniind că „la 22 de ani a avut îndrăzneala de a-l aresta pe mareșalul Ion Antonescu, o marionetă a lui Hitler”.

Totodată, cel mai remarcabil act politic al lui Mihai I — care era ultimul șef de stat din timpul celui de-al doilea război mondial rămas în viață — a fost declararea războiului împotriva Germaniei la 23 august 1944 și arestarea aliatului lui Hitler, premierul român de atunci Ion Antonescu, amintește la rândul său agenția germană DPA.

Și presa spaniolă a scris despre moartea regelui. Era o personalitate esențială pentru a înțelege convulsionata istorie europeană a ultimelor opt decenii, iar îndelungatul său exil, care a durat mai bine de jumătate de veac, a fost o probă dură de viață care i-a marcat iremediabil caracterul taciturn, remarcă ziarul spaniol El Mundo. Era ultimul șef de stat din timpul celui de-al Doilea Război Mondial care se mai afla în viață și decanul de vârstă al regalității mondiale. Cotidianul spaniol amintește că regina Sofia, mama actualului rege al Spaniei, Felipe al VI-lea, îl considera vărul ei favorit poate și pentru că amândoi suferiseră lunga și amara experiență a exilului.

Agenția AFP îi face un scurt portret monarhului: înalt și zvelt, cu ochii albaștri limpezi și o alură aristocratică, fostul rege, care multă vreme a visat să-și "slujească din nou poporul" și să urce din nou pe tron, s-a resemnat totuși, cu amărăciune, cu ideea că "nimeni nu poate face minuni", după ce autoritățile postcomuniste din România i-au făcut cunoscut refuzul ca el să revină în țară, consemnează AFP.

În fine, Business Insider face referire la momentul retragerii din viața publică, în 2016, după ce Regele Mihai a fost diagnosticat cu cancer şi leucemie cronică şi a fost supus unei intervenţii chirurgicale la o clinică din Lausanne.