Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trump i-a informat pe palestinieni că vrea să mute ambasada SUA la Ierusalim

trump.jpg

Președintele american Donald Trump la tribuna Adunării Generale a ONU, 19 septembrie 2017.
Sursa imaginii: 
AFP

Preşedintele Statelor Unite l-a anunţat marţi seară pe Mahmud Abbas, liderul Autorităţii Palestiniene, că, în pofida avertismentelor, intenţionează să transfere Ambasada SUA din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, o recunoaştere implicită a oraşului drept capitală a statului evreu, scrie CNN.

"Preşedintele SUA a avut conversaţii telefonice cu premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, cu regele Abdullah al Iordaniei şi cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmud Abbas", a confirmat Casa Albă

Informația privind discuția cu Mahmud Abbas a fost confirmată și de Nabil Abu Rudeineh, purtător de cuvânt al Autorităţii Palestiniene. În cursul acestei discuţii, Abbas l-a avertizat pe Trump asupra „consecinţelor periculoase ale unei asemenea decizii asupra procesului de pace, securităţii şi stabilităţii în regiune şi în lume”, a adăugat preşedinţia palestiniană într-un comunicat citat de CNN.

De asemenea, preşedintele Trump l-a informat, tot marţi, și pe regele Abdallah al II-lea al Iordaniei despre intenţia sa de a transfera de la Tel Aviv Ambasada Statelor Unite în Israel, scrie news.ro

Palatul a precizat într-un comunicat că Trump l-a sunat pe suveranul iordanian, a cărui ţară este gardianul locurilor sfinte musulmane la Ierusalim, şi l-a informat cu privire la „intenţia (sa) de a merge înainte în proiectul său de a transfera ambasada americană”.

În cadrul unei reuniuni a delegaţilor ţărilor membre ale Ligii Arabe, la Cairo, secretarul general al organizaţiei, Ahmed Aboul Gheit a declarat marţi că o asemenea decizie americană ar reprezenta o ”ameninţare (la adresa) stabilităţii regionale” şi ”ar pune capăt rolului Statelor Unite ca mediator de încredere între palestinieni şi israelieni”.

Israelul consideră Orașul Sfânt drept capitala sa "eternă și reunificată", dar palestinienii cred că Ierusalimul de Est trebuie să fie capitala statului lor independent la care aspiră. Aceasta face ca statutul orașului să fie una dintre cele mai dificile probleme ale conflictului, relatează Agerpres.