Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Şedinţa din Camera Deputaților întreruptă de un protest al deputaţilor USR

Legi justitie plen Camera Deputatilor.jpg

Legile justiţiei, la dezbatere în Parlament (Sursa foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Legile justiţiei, la dezbatere în Parlament (Sursa foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Şedinţa Camerei Deputaţilor în care se dezbate statutul magistraţilor a fost întreruptă după ce deputaţii USR, revoltaţi de faptul că preşedintele de şedinţă nu le permite să îşi susţină amendamentele, s-au ridicat din bănci şi au mers în faţa Camerei purtând pancarte pe care scrie ”Hoţii”, potrivit news.ro

Modificările la Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor au intrat, astăzi, la votul pe amendamente în plenul Camerei Deputaților după ce parlamentarii PSD-ALDE au decis prelungirea programului de lucru și anularea dezbaterilor pe fiecare amendament.

PNL a acuzat Puterea că au fost adaugat articole care nu figurau în raportul final al Comisiei speciale conduse de Florin Iordache.

PNL și USR au cerut ca fiecare amendament să fie citit și dezbatut, dar din alianța de guvernare s-au opus.

În aceste condiții, a început votul pentru fiecare amendament. Sunt peste 300 admise și peste 400 respinse. Astfel, nu se dezbat amendamentele ci doar se votează.

Prim vicepreședintele PNL, Raluca Turcan a declarat că o astfel de situație ne face unici în Europa: 

Printre modificările votate săptămâna trecută în comisie se numără și aceea potrivit căreia judecătorul sau procurorul poate fi suspendat din funcție și în cazul în care a fost trimis în judecată pentru o infracțiune, dacă se apreciază, în raport de circumstanțele cauzei, că se aduce atingere prestigiului profesiei.

În situația în care s-a apreciat că judecătorul sau procurorul poate fi menținut în funcție, acestuia i se poate interzice provizoriu exercitarea anumitor atribuții până la soluționarea definitivă a cauzei.