Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prezență constantă a militarilor francezi în Marea Neagră

guepratte.jpg

Guépratte (F 714)
Fregata franceză Guépratte (F 714)
Sursa imaginii: 
http://www.defense.gouv.fr/marine/equipements/batiments-de-combat/fregates/type-la-fayette/guepratte-f-714

Fregata franceză "Guépratte" își încheie vineri prezența de 21 de zile în Marea Neagră, cu un exercițiu complex desfășurat alături de Marina Militară Română. Acțiunea marchează interesul Franței pentru o prezență militară constantă în regiune, "Guépratte" fiind cea de-a treia navă militară sub drapel francez care a ajuns în Marea Neagră în decursul acestui an.

România este pentru noi un partener strategic și această escală trebuie să marcheze importanța cooperării cu România în general, în materie e apărare și securitate și în particular, interesul și preocuparea pentru o prezență continuă în Marea Neagră.  Ținând cont de contextul regional instabil, este important pentru noi să marcăm continuitatea acestei prezențe . Este o marcă a solidarității față de aliații noștri din regiune”, a spus Martial Adam, prim consilier la Ambasada Franței în România, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate marți după-amiaza, la bordul fregatei.

Jacques Mallard

Pentru comandantul Jacques Mallard, experiența în Marea Neagră s-a dovedit a fi foarte foarte interesantă.
În timpul acestei misiuni i-am putut vizita pe aliații noștri din regiune și am încheiat cu cei cu care avem cea mai importantă cooperare. Vineri vom avea un exercițiu cu marina română, cu care sunt sigur că vom colabora foarte bine. Suntem o navă de talie medie, care are aproape 4000 de tone, destinată să intre prima pe un teatru de operațiuni. Discreția, grație formei sale și a senzorilor  îi permite să observe  acțiunile din perimetrul său. Dispunem de armament contra navelor și a avioanelor , mai ales pentru autoapărare”, a spus comandantul.

Întrebat dacă a primit vreun semn din partea Rusiei, cum că prezența navei franceze este monitorizată, comandantul Mallard a răspuns că nu a recepționat un astfel de semnal.
Când treci Bosforul, e evident că toate vasele sunt reperate. Dar în largul mării este cu totul altă poveste”, a precizat el.

Fregata este în serviciu de aproape 15 ani și a fost de mai multe ori în cadrul unor operațiuni în Oceanul Indian împotriva pirateriei precum și în Mediterana de Est, pentru misiuni de supraveghere a activității din Orientul Mijlociu.

Interiorul cabinei de comanda Guépratte (F 714)

Am participat și în misiuni de supraveghere în Libia, dar cea mai frumoasă misiune rămâne cea din Marea Neagră”, a spus comandantul.

Interesul francez este vizibil și în domeniul construcției de nave. Marți, reprezentanți ai societății franceze Naval Group au vizitat Șantierul Naval Constanța, împreună cu care societatea dorește să realizeze nave performante pentru România.