Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Putin va candida și la următoarele prezidențiale din Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat miercuri că va candida la un al patrulea mandat în alegerile din martie 2018, în care o victorie l-ar plasa la conducerea ţării până în 2024, relatează AFP. ”Îmi anunţ candidatura la postul de preşedinte al Rusiei”, a declarat Putin la o întâlnire cu muncitorii, la o uzină de la Nijni Novgorod, pe Volga, transmisă în direct de televiziune.

”Rusia va contribui la mersul înainte. Iar din acest moment înainte, nimeni nu o va mai opri vreodată”, a spus el în faţa unui public cucerit.

Vladimir Putin a menţinut suspansul timp de câteva ore înainte, la un Forum al voluntarilor diverselor ONG-uri, la Moscova, promiţând să ia ”foarte curând” o decizie cu privire la candidatura sa, asupra căreia puţini observatori se îndoiau.

”Eu sunt în continuare cu voi”, i-a răspuns mai întâi, enigmatic, preşedintele rus unui voluntar care l-a întrebat dacă ”va fi mereu” cu ruşii în 2018.

”Este întotdeauna o decizie foarte importantă pentru orice persoană, pentru că motivaţia trebuie să vină numai din voinţa de a face viaţa mai bună în această ţară, de a o face mai puternică, mai bine protejată”, a continuat Putin.

”Însă putem ajunge acolo doar cu o singură condiţie: dacă oamenii vor avea încredere şi te vor susţine”, a adăugat el, după care a întrebat mulţimea: ”dacă iau această decizie, voi avea susţinerea voastră şi pe cea celor care vă sunt apropiaţi în spirit?”.

I s-a răspuns ”da”, într-o ploaie de aplauze.

Campania în vederea alegerilor prezidenţiale urmează să fie lansată după ce data alegerilor, prevăzute în martie 2018, va fi decisă în mod oficial de către Consiliul Federaţiiei, Camera superioară a Parlamentului rus.

Conform legii ruse, această dată ar putea să fie anunţată între 7 şi 17 decembrie.