Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


OFICIAL: Donald Trump recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului

Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri că SUA recunosc orașul Ierusalim drept capitală a statului Israel, relatează agențiile internaționale de presă.

ACTUALIZARE 1: ''Ierusalimul este centrul guvernului israelian modern, sediul legislativului israelian și al Curții Supreme'', a spus președintele american.

ACTUALIZARE 2:Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat al SUA să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim și a anunțat că vicepreședintele Mike Pence va efectua o vizită în Orientul Mijlociu în următoarele zile.

ACTUALIZARE 3:Liderul de la Casa Albă a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante (creștină, iudaică și musulmană, n.r.) și că Israelul are dreptul de a-și decide propria capitală.

......................................................................

Anunţul preşedintelui american ar putea să afecteze eforturile de pace în cadrul conflictului israeliano-palestinian. Recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului poate fi un ”casus belli” - adică poate declanşa un război - pentru liderii palestinieni, care consideră Ierusalimul de Est, anexat de Israel în 1967, trebuie să fie capitala statului la care aspiră.

Anterior, într-o convorbire telefonică,preşedintele palestinian Mahmoud Abbas l-a avertizat pe Trump asupra ”consecinţelor periculoase ale unei asemenea decizii asupra procesului de pace, securităţii şi stabilităţii regiunii şi lumii”.

Șeful Casei Albe va dispune totodată să se pregătească transferul Ambasadei Statelor de la Tel Aviv la Ierusalim. El nu va stabili însă un calendar al acestei mutări, care ar urma să dureze ”ani de zile”, fiind necesar să se găsească un amplasament, să se finanţeze şi să se construiască un nou sediu.