Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”Teroriștii morți nu fac rău Marii Britanii” – ministrul britanic al apărării

london_terror_1.jpg

Cinci atentate au fost comise în Marea Britanie începând din luna martie
Cinci atentate au fost comise în Marea Britanie începând din luna martie
Image source: 
RFI

Cetățenii britanici care luptă pentru gruparea teroristă Stat Islamic ar trebui localizați și uciși, nu să li se permită revenirea în țară, susține noul ministru britanic al apărării, Gavin Williamson.

Declarațiile au fost făcute într-un interviu apărut la câteva ore după ce trei bărbați au compărut în fața unui tribunal din Londra, fiind acuzați de un complot care urmărea uciderea premierului britanic Theresa May.

”Pur și simplu, punctul meu de vedere este că teroriștii morți nu pot să facă rău Marii Britanii”, a afirmat ministrul britanic al apărării, care a continuat ”trebuie să facem tot ce putem pentru a distruge și elimina această amenințare”.

Se estimează că 800 de persoane cu pașaport britanic s-au adus în Irak și Siria pentru a lupta, dintre care 130 au fost uciși și circa 400 s-au întors, alți circa 270 rămânând în continuare în Orientul Mijlociu. Chestiunea a fost abordată direct în 2014 când un cetățean britanic, Mohammed Emwazi - cunoscut și sub numele de ”John Jihadistul”, a apărut în clipuri de propagandă ale organizației teroriste care arătau decapitarea unor prizonieri.

Noul ministru al apărării a promis că luptătorii care au fugit în alte țări vor fi de asemenea urmăriți și li se va refuza intrarea în Marea Britanie. ”Trebuie să ne asigurăm că pe măsură ce se divizează și se dispersează în Irak, în Siria și în alte regiuni, vom continua să îi vânăm”, a declarat el pentru cotidianul Daily Mail. ”Trebuie să ne asigurăm că nu au spațiu de acțiune, că nu se pot duce în alte țări pentru a predica ura, pentru a predica acest cult al morții”, a mai spus el.

Înainte de aceste declarații, trei bărbaţi inculpaţi de terorism au compărut într-un tribunal, la Londra, unul dintre ei pentru că ar fi urzit un plan de asasinare a premierului britanic Theresa May, iar altul deoarece ar fi vrut ca prinţul George să fie o ţintă. Husnain Rashid, un britanic în vârstă de 31 de ani, arestat pe 22 noiembrie, este acuzat că a publicat pe mesageria sa criptată Telegram informaţii susceptibile să fie folosite în comiterea unor atentate vizând ţinte potenţiale precum stadioane, dar şi împotriva prinţului George, în vârstă de patru ani, cu care a publicat o fotografie şi adresa şcolii. Potrivit acuzării, el plănuia de asemenea să se ducă în Siria pentru ca să lupte în cadrul grupării jihadiste Statul Islamic.

Un magistrat a dispus ca el să fie plasat în detenţie pe timpul audierii, în cursul căreia s-a mulţumit doar să-şi spună identitatea, la fel ca ceilalţi doi bărbaţi care au compărut miercuri în alt caz de terorism. Cei trei bărbaţi urmează să se prezinte din nou în justiţie, la tribunalul penal Old Bailey, la Londra, pe 20 decembrie.

Naa'imur Zakariyah Rahman, în vârstă de 20 de ani, este acuzat că a vrut să detoneze un bagaj la sediul Guvernului, pe Downing Street, şi să încerce, după aceea, să intre în clădire, ”în vederea uciderii premierului”, a declarat procurorul în cursul unei audieri care a durat mai puţin de zece minute. Cel acuzat avea de gând să folosească o centură de explozivi, o bombă lacrimogenă şi un cuţit, a declarat procurorul în faţa magistraţilor. El este acuzat, de asemenea, de pregătirea unor acte teroriste şi de faptul că l-a ajutat pe alt bărbat, Mohammed Aqib Imran, în vârstă de 31 de ani, să pregătească alt atentat.

Acesta din urmă este suspectat şi el că a încercat să se alăture grupării teroriste Stat Islamic, încercând să obţină un fals paşaport pentru a se duce în Libia. Cei doi bărbaţi au fost arestaţi pe 28 noiembrie, în timp ce Rahman avea asupra sa două dispozitive explozive improvizate, iar celălalt avea o înregistrare video realizată de Rahman.

Cinci atentate au fost comise în Marea Britanie începând din luna martie, dintre care patru revendicate de Statul Islamic, soldate în total cu 36 de morţi şi 200 de răniţi. Descoperirea complotului care o viza pe May a apărut în contextul în care ministrul de Interne Amber Rudd a declarat marţi că ”22 de comploturi teroriste islamiste” au fost dejucate de la asasinarea unui militar în plină stradă, la Londra, în mai 2013. Nouă dintre ele au fost dejucate de la atentatul comis în martie pe Podul Westminster şi în faţa Parlamentului.