Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vlad Plahotniuc în SUA:”R.Moldova este ținta unui război hibrid din partea Federației Ruse”

24891784_10214734422812483_1155040733_n.jpg

Vlad Plahotniuc și senatorul Christopher Andrew Coons
Image source: 
Facebook/Vlad Plahotniuc

Liderul Partidului Democrat din R.Moldova, Vlad Plahotniuc, aflat într-o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, s-a plâns că țara sa este ținta unui război hibrid din partea Federației Ruse. Reacția lui Plahotniuc vine după ce presa rusă a anunțat că așa numita Comisie de Investigaţii de la Moscova a intentat un dosar penal pe numele liderului democraților de la Chișinău, fiind dat și în urmărire internațională.

La întrevederile cu oficialii americani, președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc a menționat că Rusia duce o propagandă agresivă, impune măsuri economice defavorabile, dar și susține forţele politice pro-ruse din R.Moldova. De asemenea, Plahotniuc le-a vorbit și despre trupele ruseşti care continuă să se afle pe teritoriul Republicii Moldova, în timp ce țara noastră insistă pentru retragerea acestora. Totodată, liderul PD a subliniat că viitoarele alegeri parlamentare au o miză foarte mare pentru viitorul Republicii Moldova. “Important este să menţinem cursul european şi să nu permitem preluarea puterii de către forţele pro-ruse”, a afirmat preşedintele PDM.

Iurie Leanca, vicepreşedintele Parlamentului, liderul Partidului Popular European, Vlad Plahotniuc şi Adrian Candu, speakerul Parlamentului

Vlad Plahotniuc a făcut aceste declarații după ce, miercuri, agenția rusă Rosbalt scria că liderul PD este bănuit, într-un dosar penal, că ar fi ”săvârșit cu cruzime un omor a cel puțin două persoane, într-un grup organizat, motivat de ură rasială politică, ideologică, etnică și religioasă. Crimele ar fi avut loc în afara Federației Ruse”. Pe numele politicianului moldovean, care are și cetățenia rusă, ar fi fost eliberat mandat de arestare și se află în urmărire internațională. Hotărârea judecătoriei de sector din Moscova a fost contestată într-o instanţă superioară. 

Partidul Democrat din R.Moldova și-a exprimat ”dezaprobarea față de acțiunile provocatoare de hărțuire şi persecuţie politică la care sunt supuşi în continuare, de către Federaţia Rusă, reprezentanţii partidului şi oficiali ai Guvernului şi Parlamentului.” Momentul declanşării acestor acţiuni a coincis cu iniţierea şi avansarea autorităţilor de anchetă moldoveneşti în investigaţia privind spălarea a 22 de miliarde de dolari, bani proveniţi din Federaţia Rusă, prin intermediul unor bănci moldoveneşti, susțin democrații. 

PDM a cerut Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova să întreprindă măsurile care se impun ”pentru a condamna, din nou, oficial, aceste acţiuni de hărţuire politică, având în vedere că nici până astăzi Federaţia Rusă nu a răspuns demersului anterior al Guvernului şi Parlamentului privind abuzurile comise împotriva mai multor oficiali moldoveni”.