Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bruxelles luat cu asalt de manifestanții catalani

b9714054430z.1_20171207111225_000g4ca9vjf5.2-0.jpg

Cel mai mare mars catalan în afara Spaniei
45.000 de manifestantii reuniti la Bruxelles pentru independenta Cataloniei
Sursa imaginii: 
@Belga

Independenta catalana se joacă acum și pe străzile Bruxelles-ului unde peste 45.000 de simpatizanți ai cauzei, veniți direct din regiune, au manifestat astăzi pentru a-l susține pe exilatul Carles Puigdemont. Aceasta a fost cea mai mare manifestație catalană organizată în afara Spaniei.

Numai cine nu a vrut nu i-a văzut sau auzit la Bruxelles începând cu miercuri seara: simpatizanții cauzei de independență catalane au sosit la Bruxelles cu trenul, cu autocarul și cu avionul.

Miercuri seara ei cântau în Grande Place cele mai mari succese ale regretatului Johnny Hallyday ; joi dimineață însă repertoriul se schimbase: pe străzile cartierului european ei cântau imnul catalan.

Două organizații independentiste catalane au lansat apelul pentru această mobilizare la Bruxelles și așteptau 20.000 de participanți. La startul dat marșului prevăzut prin capitala Europei ei erau în număr de aproximativ 10.000, după cum indica poliția belgiană.

Întăriți de prezența flamanzilor și a corsicanilor, la două ore după începerea marșului, 45.000 de manifestanți se aflau in cartierul european. Prin multitudinea de steaguri catalane, s-a observat acum și steagul flamand ca și cel corsican. Epidemia tendințelor separatiste riscă să se întindă repede.

Manifestanții catalani reuniți sub sloganul „Deșteaptă-te Europa!” au venit aici pentru a-l susține pe fostul lor lider, Carles Puigdemont, exilat la Bruxelles și pentru a atrage atenția Europei asupra Cataloniei. 

Frustrați, mânioși chiar întrucât UE nu discută decât cu autoritățile de la Madrid, catalanii lui Puigdemont vor sa trezească aici conștiința europenilor. 

In marginea cartierului european, catalanii au fost întâmpinați de câțiva spanioli care le-au cântat un imn spaniol.

Carles Puigdemont a descins în mijlocul mulțimii ca un rock-star, acompaniat de aplauze si slogane și a ținut un discurs.

El speră sa poată candida în alegerile anticipate din Catalonia prevăzute pentru 21 decembrie și-și face campanie electorală de la Bruxelles. Mandatul de arestare european, emis de Madrid pe numele său, a fost anulat, dar el rămâne la Bruxelles spunând ca nu ar fi în siguranță în Spania.

Iar Bruxelles este din nou victima exportului acestei crize dincolo de granitele Spaniei. Bruxelles, capitală a Europei, are obiceiul acestor manifestații, dar Bruxelles este și capitala Belgiei. Micul regat artificial construit și-a riscat de mai multe ori integritatea și și-o riscă și acum în plină criză spaniolă.

Nu degeaba pe Carles Puigdemont, aflat aici în exil de două luni, nu l-au întâlnit nici autoritățile federale belgiene și nici cele europene. Omul a adus cu el un parfum de independență care sună rău pentru urechile belgienilor care au acum un guvern de coaliție format în majoritate din naționaliști flamanzi.

Comisia Europeană, înconjurată de manifestanți, nu a făcut nicio declarație. Si tocmai aceasta atitudine aparent snoabă a Comisiei încă din momentul referendumului pentru independență i-a înfuriat pe catalani.

După ore de marș prin Bruxelles și după ce au provocat un haos fără precedent într-o capitala și așa foarte aglomerată și aflată sub tensiunea violentelor stradale din ultimele săptămâni, catalanii au plecat fără a fi primit vreun răspuns din partea Europei.

 

  

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan