Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Corespondență RFI: Ciocniri violente în Fâșia Gaza și Cisiordania ocupată

img_8133.jpg

Sursa imaginii: 
Alex Olaru / RFI Romania

Zeci de persoane au fost rănite, după ciocniri raportate în Fâșia Gaza și Cisiordania ocupată. Evenimentele se produc după ce, miercuri, președintele american Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitala a Israelului. În Gaza, aviația israeliană a bombardat două ținte, ca răspuns la atacurile cu rachetă venite din Fâșie.

Corespondență de la trimisul special RFI în regiune Alex Olaru:

În Gaza, liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a spus că decizia președintelui Trump este o declarație de război și a cerut o nouă Intifada, o răscoală a tuturor palestinienilor. Între timp, Israelul a bombardat din aer două ținte, după ce, anterior, din Fâșie fuseseră lansate trei rachete. Niciuna nu și-a atins ținta. 

În Cisiordania, pe Malul de Vest, lucrurile au degenerat în confruntări de stradă. Pe măsură ce m-am apropiat de Betleem, venind de la Erez (de la granița cu Gaza) prin Israel, am observat o concentrare tot mai mare a forțelor israeliene. În apropiere de Betleem, la Beit Jala, primul lucru pe care l-am văzut a fost cum soldații israelieni alergau după un atacator înarmat. Acesta încercase să intre cu un camion în punctul de control care separă orașul de Israel.

În preajma zidului sunt ciocniri de dimineață, iar violențele vor continua, probabil, târziu în noapte. Periodic se aud împușcături. Sunt lansate gaze lacrimogene în încercarea de a-i împrăștia pe palestinienii furioși. Deja sunt peste 20 de răniți, unii grav. Probabil mâine, imediat după prânz va fi apogeul (după ieșirea de la rugăciunea tradițională de vineri, când de multe ori moscheile sunt locuri de mobilizare politică). După prânz haosul s-ar putea instala la Ierusalim și dincolo de zid, aici, pe întreg Malul de Vest. Armata israeliană și-a întărit considerabil prezența în regiune. Urmări grave poate avea și eventuala decizie a liderului Autorității Palestiniene, Mahmud Abbas, de a discuta cu delegația americană. Din închisoare, Marwan Barghouti i-a cerut să se abțină să încheie orice contact cu americanii. Aici, Barghouti este un fel de erou național. Dacă Abbas va vorbi cu delegația americană, este posibil să asistăm și la ciocniri interne între palestinieni.

În întreaga Cisiordanie a fost joi grevă generală. Toate magazinele, restaurantele și celelalte afaceri au fost închise. Similar cu felul în care s-au desfășurat lucurile la prima Intifadă, apelul la grevă a fost făcut de Forțele Naționale (în traducere aproxiamativă). E un grup de mobilizare care urmează exact aceeași pași și crește gradat tensiunea. Nimeni nu știe cine sunt acești oameni, dar toți răspund chemărilor lor. Diferența față de prima revoltă: acum apelul la grevă generală a fost făcut prin rețelele de socializare. Dacă îi întrebi pe palestinieni cine este această organizație vor răspunde Noi Toți.

Au fost ciocniri, după modelul de la Betleem și la Rammalah. Au reacționat până și beduinii și copiii lor. În apropiere de punctul de trecere a frontierei de la Erez, în Fâșia Gaza, drumul a fost parțial blocat:

 
Corespondență de la trimisul special RFI în regiune Alex Olaru