
Politică
Poziția României în criza Ierusalimului: alături de ONU și Uniunea Europeană
România subliniază necesitatea rezolvării juste și de durată a conflictului israeliano-palestinian, prin implementarea „soluției celor două state”, Israel și Palestina, care să co-existe în pace și securitate, ca unică variantă viabilă și capabilă să garanteze îndeplinirea aspirațiilor părților.
Statutul orașului Ierusalim reprezintă o temă centrală în cadrul Procesului de Pace din Orientul Mijlociu și va trebui să fie stabilit în urma încheierii unui acord direct între israelieni și palestinieni (poziție susținută atât de UE și ONU, cât și de administrația americană).
Poziția României față de statutul orașului Ierusalim rămâne conformă cu cea stabilită de dreptul internațional, prin rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU în materie, și, respectiv, cu poziția UE faţă de acest subiect.
România împărtășește dorința președintelui Donald Trump de a pune capăt acestui conflict și își exprimă speranța că reiterarea, de către actualul lider de la Casa Albă, a angajamentului SUA față de soluția celor două state, va deschide calea către relansarea negocierilor de pace”, se arată în comunicatul MAE.
În Decembrie 2016, Consiliul de Securitate ONU a adoptat o rezoluţie prin care se cere suspendarea activităţilor israeliene de colonizare în Cisiordania și Ierusalimul de Est.
Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a reiterat miercuri, "poziţia fermă" a UE potrivit căreia "statutul final al Ierusalimului ca viitoare capitală a Israelului şi a unui stat palestinian trebuie rezolvat prin negocieri care să răspundă aspiraţiilor ambelor părţi", după cum relatează AFP.