Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ierusalim: Îngrijorare la ONU. Consiliul de securitate este în dezacord cu Trump

7_10.jpg

Image source: 
Alex Olaru / RFI România

ONU s-a declarat vineri "extrem de îngrijorată de riscurile privind o escaladare violentă" a situației, după decizia lui Donald Trump de a recunoaște unilateral Ierusalimul drept capitală a Israelului, într-o reuniune a Consiliului de Securitate în cadrul căreia Statele Unite au apărut mai izolate ca oricând, notează AFP.

Ideea a fost exprimată într-o reuniune a Consiliului de Securitate în cadrul căreia Statele Unite au apărut mai izolate ca oricând, notează AFP.

Această decizie “nu este în concordanţă cu rezoluţiile Consiliului de Securitate”, au subliniat la finalul acestei reuniuni de urgenţă - cerută de 8 membri din cei 15 ai Consiliului - ambasadorii Franţei, Marii Britanii, Italiei, Suediei şi Germaniei. Ea “nu favorizează perspectiva păcii în regiune”, au adăugat diplomaţii, într-o declaraţie solemnă, fără a menţiona măsuri de retorsiune.

În cadrul şedinţei, toţi partenerii Statelor Unite au criticat decizia lui Donald Trump de o manieră mai mult sau mai puţin apăsată.

La ONU, Statele Unite nu au nevoie de "predici" și de "lecții", a replicat ambasadoarea americana la Națiunile Unite, Nikki Haley, afirmând că timpul în care Israelul nu era tratat de o manieră justă în Organizație s-a incheiat.