Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ambasadoarea SUA la ONU: Organizația a făcut mai mult rău, decât bine în procesul de pace din Orientul Mijlociu

Statele Unite nu au nevoie de "predici" și de "lecții", a replicat ambasadoarea americană la Națiunile Unite, Nikki Haley, după ce ONU  ONU s-a declarat  "extrem de îngrijorată de riscurile privind o escaladare violentă" a situației din Orientul Mijlociu după decizia lui Donald Trump de a recunoaște unilateral Ierusalimul drept capitală a IsraeluluI

Ambasadoarea americană la Națiunile Unite, Nikki Haley, afirmă că timpul în care Israelul nu era tratat de o manieră justă în Organizație s-a incheiat.

"Israelul ca toate națiunile are dreptul de a-și stabili propria capitală.  Ierusalimul este deja sediul Parlametnului Israelian, al adminsitrației prezidențiale, Curții supreme și a Guvernului. Este de bun simț ca reprezentanțele diplomatice să fie relocate acolo. Nu voi permite ca acest moment să treacă, fără un comentariu despre ONU. De-a lungul anilor Organizația a fost un centru al ostilităților împotriva Israelului. ONU a făcut mai mult rău procesului de pace din Orientul Mijlociu, nu a dus la avansarea discuțiilor înspre bine"ONU s-a declarat  "extrem de îngrijorată de riscurile privind o escaladare violentă" a situației din Orientul Mijlociiu,  după decizia lui Donald Trump de a recunoaște unilateral Ierusalimul drept capitală a Israelului, într-o reuniune a Consiliului de Securitate în cadrul căreia Statele Unite au apărut mai izolate ca oricând, notează France Press.

Această decizie "nu este în concordanță cu rezoluțiile Consiliului de Securitate", au subliniat la finalul acestei reuniuni de urgență ambasadorii Franței, Marii Britanii, Italiei, Suediei și Germaniei.

Prin noua lor decizie, Statele Unite "nu au luat poziție cu privire la limite sau granițe", iar "statu-quo-ul este menținut în locurile sfinte", a evidențiat diplomata americană, care a beneficiat de un singur susținător, omologul său israelian.

"Ierusalimul va trebui să fie capitala celor două state, Israel și Palestina. În absența acordului, nu recunoaștem nicio suveranitate asupra Ierusalimului", au arătat, la rândul lor, cei cinci ambasadori europeni. "Uniunea Europeană nu va recunoaște nicio modificare a liniilor din 1967, inclusiv referitoare la Ierusalim, în afara celor convenite între părți", au mai susținut diplomații.