Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UK acceptă garantarea drepturilor cetățenilor UE după Brexit

may_juncker.jpg

Theresa May și Jean Claude Juncker
Premierul britanic Theresa May și președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, au anunțat acordul UK - UE
Sursa imaginii: 
Getty Images

Cetățenii statelor din Uniunea Europeană aflați în Marea Britanie înaintea datei ieșirii țării din UE vor avea drepturile garantate și după această dată, potrivit unui document convenit între cele două părți la negocierile privind Brexit. Care sunt detaliile?

Marea Britanie a acceptat în sfârșit această condiție pusă de UE, celelalte două fiind statutul fontierei dintre Republica Irlanda și Irlanda de Nord și plata contribuției financiare cuvenite Uniunii.

Acceptul este consemnat într-un document de 15 pagini care urmează să fie supus aprobării liderilor europeni în cursul acestei săptămâni la Bruxelles.

Drepturile cetățenilor europeni din Marea Britanie - circa 3,5 milioane -  și a celor britanici din celelalte state UE - circa un milion - ocupă primele șase pagini ale documentului și înlătură o parte a incertitudinii în care au trăit mulți dintre acești oameni după referendumul din 23 iunie 2016 în care electoratul britanic a votat cu 52% - 48% în favoarea ieșirii din UE.

Principiul de bază înscris în document este acela că toți cetățenii europeni aflați în Regatul Unit și cei britanici aflați în statele membre UE înaintea datei ieșirii din Uniune - probabil 29 martie 2019 - își vor vedea drepturile recunoscute după încetarea calității de membru.

Cetățenii UE (dintre care circa 10% sunt cetățeni români) vor avea dreptul să-și aducă membrii de familie în Marea Britanie, așa cum prevede Directiva 2004/38/EC, precum și copiii născuți după data ieșirii.

Simplificarea rezidenței

Marea Britanie poate cere persoanelor în cauză să face cerere de a deveni rezidenți, dar va trebui să înlesnească la maximum procedura de obținere a rezidenței și să ofere pentru aceasta gratuitate sau un cost nu mai mare decât cel solicitat cetățenilor britanici pentru documente similare.

Românii reprezintă circa 10% din totalul cetățenilor europeni din Marea Britanie

Actualmente cetățenii UE care fac cerere de rezidență permanentă - care este facultativă - trebuie să completeze un formular de 85 de pagini și să prezinte multe alte documente doveditoare. 

Celor care au deja rezidență permanentă urmează să li se recunoască noul statut print-un document gratuit.

Persoanele care fac cerere de rezidență în temeiul acestui acord urmează să primească un termen de grație de cel puțin doi ani de la ieșirea din UE pentru a depune această cerere, timp în care se vor bucura de toate drepturile stipulate în acord.

Cetățenii europeni își vor păstra statutul de rezident dacă lipsesc din Marea Britanie timp de mai puțin de cinci ani după ieșirea din UE și vor avea drept de recurs la Curtea Europeană de Justiție timp de opt ani după Brexit.

Marea Britanie urmează să consfințească aceste drepturi printr-o lege adoptată de parlament. Până atunci însă acordul negociat trebuie aprobat de liderii UE, iar parlamentul britanic va trebui să aprobe prin vot acordul final negociat între Regatul Unit și UE, probabil după octombrie 2018.

În caz că parlamentul respinge acest text atunci există riscul ca Marea Britanie să iasă din UE fără niciun acord, ceea ce ar putea provoca haos, inclusiv în ceea ce privește statutul cetățenilor europeni.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ