Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Netanyahu la Bruxelles: Decizia SUA privind Ierusalimul face pacea posibilă

bibi_mgher.jpg

Image source: 
captură foto din trasmisiunea live a conferinței de presă

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, aflat în vizită la Bruxelles, a salutat luni din nou anunţul preşedintelui american Donald Trump de recunoaştere a Ierusalimului drept capitală a statului Israel şi a declarat că se aşteaptă ca ţările europene să urmeze acest exemplu. Netanyahu consideră că decizia SUA face pacea posibilă pentru că recunoaşterea realităţii este fundaţia păcii

Înaintea unei întâlniri cu miniştrii de externe ai statelor Uniunii Europene, Netanyahu a spus că decizia lui Donald Trump, condamnată de palestinieni şi de guverne europene, va contribui la pacea din Orientul Mijlociu.

Benjamin Netanyahu le-a cerut europenilor să recunoască Israelul ca stat evreu având capitala la Ierusalim. Premierul israelian a subliniat că țara sa joacă un rol în securitatea internațională adesea trecut cu vederea.

“ De peste 3000 de ani Ierusalimul este capitala poporului evreu, din timpuri stabilite de regele David și bine documentate în Biblie – noi în tot acest timp nu ne-am pierdut legăturile - chiar dacă ele sunt acum negate la ONU sau UNESCO – unde se neagă de fapt adevărul istoric.

Trump a făcut doar să pună date clare pe hârtie. Ierusalimul este capitala Israelului, nimeni nu poate nega asta. Acest lucru face posibilă pacea fiindca recunoașterea realității este substanța păcii''- a spus Benjamin Netanyahu după întrevederea cu șefa diplomației UE, Federica Mogherini.

Șefa diplomației UE Federica Mogherini a vrut intâi să salute prima vizită a unui premier israelian la instituțiile UE în ultimii 22 de ani.  Mogherini a mai spus că în opinia sa, 'singura soluție realistă' se bazează pe recunoașterea a două state, unul israelian și unul palestinian, ambele avand capitala la Ierusalim.

Federica Mogherini a mai precizat că în ianuarie urmează să aibă o întâlnire similară cu Mahmoud Abbas, liderul Autorității Palestiniene.

De la anunțul președintelui american Donald Trump că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a statului Israel, liderii și diplomații lumii au făcut în parte precizări privind ce poziție adoptă în acest dosar. România se alătură poziției UE și ONU.

Totuși la fața locului arabii și musulmanii din Orientul Mijlociu au condamnat decizia, pe care au calificat-o drept o măsură 'incendiară'. – proteste violente în străzi – chair și victime s-au inregistrat, marșuri, gesturi simbol de ardere a drapelelor americane și israeline, dar și  furie de exemplu la Beirut, Rabbat sau  Istanbul

Președintele turc a vorbit cu președinții Kazahstanului, Libanului și Azerbaidjanului în legătură cu această chestiune, a mai spus oficialul turc. Și a cerut pentru miercuri o reuniune de urgență a Organizației Cooperării Islamice

Mai mult Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a calificat drept ″stat terorist″⁣ care ″⁣omoară copii″⁣, adăugând că ″⁣va lupta prin toate mijloacele″⁣ împotriva recunoaşterii de către SUA a Ierusalimului drept capitala statului evreu.

Replica premierului Bnejamin Netanyahu nu a întârziat  

Nu obişnuiesc să iau lecţii de moralitate de la un lider care bombardează sate de kurzi în ţara sa, Turcia, care bagă la închisoare jurnalişti, ajută Iranul să evite sancţiunile internaţionale şi îi ajută pe terorişti, inclusiv în Gaza, să ucidă oameni nevinovaţi″, a declarat Netanyahu într-o conferinţă de presă cu preşedintele francez, Emmanuel Macron.