Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Şedinţă solemnă a Parlamentului, dedicată regelui Mihai

Sedinta solemna Parlament rege Mihai.jpg

Regele Mihai, omagiat într-o şedinţă solemnă a Parlamentului
Regele Mihai, omagiat într-o şedinţă solemnă a Parlamentului

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni la şedinţa solemnă a Parlamentului că principiile Regelui Mihai nu aparţin trecutului, ci dimpotrivă, sunt mai actuale ca niciodată.

Preşedintele Klaus Iohannis: ”Deşi a domnit acum mai bine de 70 de ani, principiile sale nu aparţin trecutului, ci dimpotrivă, sunt mai actuale ca niciodată. Mihai I a fost un monarh constituţional care a apărat domnia legii, drepturile şi libertăţile individuale, a militat pentru instituţii solide şi pentru ca regulile să fie durabile, asumate şi respectate”.

 

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu: ”Este astăzi a treia oară când regele Mihai I este prezent în Parlamentul ţării. Constatarea este surprinzătoare pentru un monarh constituţional, a cărui autoritate a izvorât din voinţa naţională exprimată în Parlament. De obicei-şi aşa s-a întâmplat şi la noi în trecut vreme de multe decenii-regii deschid în fiecare an lucrările Parlamentului şi adresează acestuia un mesaj al Tronului ce cuprinde programul Guvernului pentru următorul an. O istorie vitregă şi violentă nu i-a îngăduit regelui Mihai să-şi îndeplinească această atribuţie constituţională”.

 

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea: ”Elita românească are aici o mare răspundere. Identitatea şi demnitatea. Nu este întâmplător că tocmai în jurul acestor valori încercăm să construim în ultima perioadă viitorul naţiunii. Moartea regelui Mihai I ne-a îndurerat profund. A murit un om nobil, demn şi curajos”.

 

Premierul Mihai Tudose: ”Din dragoste pentru popor, a fost întotdeauna pregătit să-şi sacrifice confortul personal, dovedind faptul că un rege se poate ridica întotdeauna deasupra vremurilor. Aşa a putut ierta cu nobleţe toate nedreptăţile care i s-au făcut, ştiind că în definitiv nu sunt altceva decât proiecţia fricii şi a propriilor slăbiciuni ale celor care le-au săvârşit”.

 

Principesa Margareta: ”Solemnitatea la care participăm aduce omagiu regelui nostru atât de iubit de poporul român şi admirat de întreaga lume. Dar rostul adunării de astăzi are rădăcini adânci în 150 de ani de istorie modernă plină de pagini tragice, dar şi înălţătoare. Am pierdut, ca şi întreaga naţiune, un părinte. De aceea, în aceste clipe grele, suntem uniţi în doliul nostru. Bunătatea şi iertarea tatălui meu au învins toate relele secolului trecut. Înţelepciunea lui a asigurat continuitatea ţării noastre în momente de gravă abatere de la mersul firesc al lumii. Chiar atunci când a fost departe de ţară, românii l-au privit ca pe un far luminos. Pentru aproape un secol, regele Mihai a fost o parte din fibra statului român”.