Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scandal în Camera Deputaților, în ședința în care s-a votat statutul magistraților și modificarea legii ANI

Președintele de ședință, deputatul PSD, Gabriel Vlase, le-a întrerupt microfoanele colegilor din opoziție ori de câte ori a avut ocazia. Atât legea privind statutul magistraților, cât și cea de modificare a legii ANI au trecut de Camera Deputaților. Președintele Camerei, Liviu Dragnea, a lipsit de la ședință, deși a fost prezent la ședința solemnă în memoria Regelui MIhai.

Deputații au adoptat, luni, cu 179 de voturi ”pentru” şi 90 de voturi ”împotrivă” modificările aduse legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor într-o şedinţă de vot final convocată ad-hoc. Inclusiv propunerile potrivit cărora procurorii pot fi controlați ierarhic și că statul este obligat să se îndrepte împotriva magistraților care produc prejudicii prin rea-credință sau gravă neglijență.

Tot deputații au adoptat şi modificarea legii ANI. Au fost 167 de voturi ”pentru” şi 90 de voturi ”împotrivă”. Legea ANI prevede că interdicţiile aplicate senatorilor şi deputaţilor descoperiţi de Agenţia Naţională de Integritate în conflict de interese în perioada 2007 - 2013 încetează de drept.

Ședința nu a fost lipsită de scandal. Deputaţii USR au fluierat pe tot parcursul sesiunii de vot, iar liberalii au bătut cu palmele în bănci.

Pentru a întârzia cât mai mult votul final pe cele două proiecte, deputații opoziției au luat pe rând cuvântul și au invocat numele mai multor colegi, astfel încât aceștia să poată solicita drept la replică. Președintele de ședință, deputatul PSD, Gabriel Vlase, le-a întrerupt microfoanele colegilor din opoziție de câte ori a avut ocazia.

Președintele Camerei, Liviu Dragnea, a lipsit de la ședință, deși a fost prezent cu doar câteva zeci de minute înainte la ședința solemnă în memoria Regelui MIhai.

Decizia de convocare a sesiunii de vot final a fost luată de comitetul liderilor, la propunerea liderului deputaţilor PSD, Ioan Munteanu.

În mod normal, sesiunea săptămânală de vot final în Camera Deputaţilor este marţi, după prânz.

”Care e diferenţa dacă a azi sau dacă e mâine?”, a spus Florin Iordache, întrebat de ce intră azi la vot final legea 303/2004 şi nu marţi, aşa cum este normal.

”Noi nu ţinem şedinţele de Birou Permanent în funcţie de cum se organizează protestatarii”, a mai spus el, citat de News.ro

Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată miercurea trecută pe articole în Camera Deputaţilor, într-o şedinţă maraton care a durat peste 12 ore, votul final fiind însă amânat pentru că PSD - ALDE - UDMR nu au reuşit să strângă suficienţi deputaţi pentru a adopta actul normativ.

Singura modificare adoptată de plen faţă de varianta comisiei a fost obligativitatea statului de a se îndrepta împotriva magistratului care a săvârşit o eroare din rea-credinţă sau gravă neglijenţă.

”Votul final va fi stabilit într-o şedinţă ulterioară de Birou Permanent”, a anunţat preşedintele de şedinţă, Gabriel Vlase, la finalul dezbaterilor.

De asemenea, şi legea care prevede că interdicţiile aplicate senatorilor şi deputaţilor descoperiţi de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în conflict de interese în perioada 2007 - 2013 încetează de drept va intra la vot final.

”Interdicţiile aplicate deputaţilor şi senatorilor în temeiul art. 25 pe baza rapoartelor de evaluare, întocmite de Agenţia Naţională de Integritate şi care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007 – 2013, până la intrarea în vigoare a legii nr. 219/2013 pentru modificarea şi completarea legii nr. 96/2013 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor, încetează de drept”, se arată în iniţiativa legislativă înregistrată la Parlament de Florin Iordache pe 21 noiembrie şi intrată în dezbatere în procedură de urgenţă.

De asemenea, a fost modificat şi alineatul (2) al articolului 25 din legea 176/2010 astfel: ”Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate”.