Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trei dintre femeile care îl acuză pe Trump de comportament indecent cer ca președintele SUA să fie anchetat de Congres

3_femei.jpg

Rachel Crooks, Jessica Leeds și Samantha Holvey cer deschiderea unei anchete în Congres pentru a-l ancheta pe Donald Trump pentru hărțuire sexuală
Sursa imaginii: 
REUTERS/Andrew Kelly

Trei dintre cele 16 femei care, începând din primăvara anului trecut l-au acuzat pe președintele SUA de comportament indecent, hărțuire sau agresiune sexuală, au apărut ieri la o emisiune matinală pe telerețeaua NBC și apoi la o conferință de presă, în care au cerut ca Donald Trump să fie anchetat pentru faptele sale de către o comisie parlamentară. 

Mărturiile sunt vechi, din timpul campaniei electorale, nouă este urgența cu care cele trei acuzatoare cer intervenția legislativului. Climatul s-a schimbat radical după dezvăluirile care au dus la căderea în dizgrație a influentului realizator hollywoodian Harvey Weinstein

Ce era permisibil, sau în orice caz ignorabil în mai 2016, când Jill Harth s-a plâns prima, public, de indecențele magnatului imobiliar devenit pretendent prezidențial, nu mai este tolerabil astăzi, când acuzații similare - unele pentru fapte mai puțin grave - au distrus reputații și curmat cariere masculine în sfere dintre cele mai diverse, de la gastronomie și media la politică înaltă. Senatorul Democrat Al Franken și-a dat demisia sub presiune, cum a făcut-o și veteranul Camerei, Democrat și el, John Conyers.

"A devenit evident că în unele zone ale vieții publice acuzațiile de agresiune sexuală sunt luate în serios iar vinovații sunt trași la răspundere. Nu și în cazul președintelui. Până la urmă Trump va fi forțat să demisioneze, cel mai probabil din cauza unor chestiuni financiare scoase la iveală de ancheta Mueller. Agresiunea sexuala este, din păcate, undeva la coada listei păcatelor lui Trump", a considerat una dintre participantele la conferința de presă de ieri, Jessica Leeds, care s-a plâns inițial în octombrie 2006 și care a fost victima unor gesturi nepotrivite ale lui Donald Trump acum 30 de ani, în clasa Business a unui zbor intern.   

Summer Zervos a avut de suferit avansurile amoroase ale locatarului de la Casa Alba, mult mai recent, în decembrie 2007, într-o cameră de hotel californian, și a avut inspirația de a păstra o dovadă a prezenței ei acolo. Când a venit dezmințirea reflexă a alegațiilor, i-a intentat președintelui un proces pentru defăimare care se afla pe rol într-un tribunal statal newyorkez.

"Avem de-a face cu indecențe și perversiuni în serie comise de domnul Trump. Mișcarea #metoo a luat amploare în ultimele luni și a creat acea atmosferă de solidaritate care dă femeilor curajul de a depune mărturie și a obliga bărbați influenți să răspundă pentru faptele lor. Trump însă a izbutit să rămână neatins de trecutul său, deși atâtea femei s-au plâns de comportamentul său inacceptabil. Mai mult, avem videouri în care se laudă cu acest gen de comportament. Într-un alt context cineva cu un astfel de trecut și-ar fi văzut fără îndoială aspirațiile politice curmate și ar fi dispărut fără urmă din spațiul public. Trump e la Casa Albă. Îmi place să cred că noi americanii vom lăsa deoparte partizanatul, vom găsi un consens într-o chestiune ca aceasta, care transcende politicul, și îl vom trata pe Trump exact ca pe Harvey Weinstein și pe alți bărbați care au suferit consecințele comportamentului lor dezgustător", a declarat o altă participantă la conferința de presă, Rachel Crooks care, în 2005, când era recepționeră în Turnul Trump, a recepționat un traumatizant baraj de săruturi pe obraji și buze din partea proprietarului, și care a scăpat de agonizante dubii și auto-învinuiri tipice în aceste cazuri, doar când o altă victimă, Temple Taggart,  a relatat, independent, două incidente aproape identice petrecute în 1997, când reprezenta statul Utah în concursul de frumusețe Miss USA, atunci proprietatea lui Donald Trump.

Cum s-a întâmplat și până acum cu o inflexibilitate demnă de o cauză mai bună, Casa Albă neagă în bloc acuzațiile, oferind în replică ideea că acestea sunt "demonstrabil false" și "motivate politic". Mărturii precum cele de ieri - alături de celelalte treisprezece care le coroborează și amplifică - au fost adunate de documentariștii de la BRAVE NEW FILMS într-o peliculă care a avut, pe Facebook, milioane de accesări, și pot provoca o breșă masivă în zidul negării înălțat de președintele în exercițiu.

"Copil fiind urmăream concursul Miss USA în fiecare an și visam să ajung  una dintre acele femei frumoase, realizate și incredibil de încrezătoare. Nici o clipă n-am visat un bărbat care să ne alinieze în culise și să se uite la noi ca la niște hălci de carne, un bărbat care să dea buzna peste mine în cabina de machiaj,  când eram goală sub halat, și care să trateze concurentele ca pe proprietatea lui. Sigur n-am visat că același bărbat va ajunge președintele Statelor Unite. Am, acum, un vis nou, că acest barbat va fi pedepsit și că generațiile viitoare  își vor vedea visurile împlinite fără teamă că un bărbat le va considera inferioare doar pentru că sunt femei", a punctat a treia participantă la emisiunea televizată și la conferința de presă de ieri,  Miss Carolina de Nord 2006, Samantha Holvey.

 
Ascultă AICI corespondența din SUA