Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brexit: Theresa May pleacă la summitul UE învinsă în parlamentul UK

Vot în Camera Comunelor

Premierul britanic Theresa May a suferit o înfrângere semnificativă în parlament chiar în preziua plecării la summitul Uniunii Europene unde ar urma să fie aprobat acordul preliminar negociat între Marea Britanie și UE privind ieșirea țării din Uniune.

Camera Comunelor a votat cu 309 la 305 din totalul de 650 de deputați în favoarea unui amendament crucial la proiectul legii Brexit care prevede că parlamentul va avea dreptul să se pronunțe printr-o lege asupra acordului final negociat cu UE.

Acest vot a fost posibil prin alăturarea a 12 deputați pro-europeni ai Partidului Conservator de guvernământ opoziției Laburiste.

Cum Partidul Conservator și-a pierdut majoritatea absolută în Camera Comunelor în urma alegerilor parlamentare din iunie anul acesta, premierul May a suferit o înfrângere semnificativă.

"În această seară, Parlamentul a preluat controlul asupra procesului de retragere din UE", a declarat deputata Nicky Morgan, unul dintre cei 12 rebeli Conservatori.

Afirmația ar putea suna ușor exagerat, pentru că guvernul rămâne într-o poziție de forță și este aproape exclus ca Brexit să fie oprit, dar acum decizia finală asupra acordului cu UE o va avea parlamentul.

Deputații pro-Brexit i-au acuzat pe rebeli că vor să saboteze decizia inițiată prin referendumul din 23 iunie 2016 când electoratul a votat cu 52% - 48% în favoarea ieșirii din UE.

Semnal politic

Euroscepticii au avertizat că în cazul unui vot de respingere a acordului final Marea Britanie riscă să iasă din UE la sfârșitul lui martie 2019 fără niciun fel de acord, ceea ce ar putea provoca haos.

În Camera Comunelor se anunță rezultatul votuluiDeputații au trimis un semnal politic ferm guvernului condus de Theresa May

Premierul May pleacă astfel la summitul UE slăbită după această înfrângere în propriul parlament și va fi într-o poziție inconfortabilă în fața celorlalți 27 de lideri europeni.

Se așteaptă ca summitul de joi și vineri să aprobe acordul preliminar la care s-a ajuns săptămâna trecută prin care Marea Britanie și UE au acceptat între altele să garanteze după Brexit drepturile cetățenilor europeni din UK și ale cetățenilor britanici din celelalte țări europene.

Marea Britanie speră ca după acest acord să se treacă la faza următoare a negocierilor, care privește relația UK cu UE după Brexit și în special accesul britanic pe piața unică europeană, negocieri care ar trebui încheiate în octombrie 2018.

Votul din parlamentul britanic poate fi interpretat ca un avertisment dat premierului May că forțele pro-europene nu sunt dispuse să accepte un Brexit dur, iar guvernul de la Londra nu va putea ignora acest semnal politic, dat fiind raportul de forțe din parlament, care miercuri seara și-a reafirmat supremația în sistemul constituțional britanic. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ