Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Nicolette Franck, jurnalista care îl turna la Securitate pe Regele Mihai

Răsfoim astăzi o nouă Pagină de istorie și ne oprim asupra lungii perioade în care Regele Mihai s-a aflat în exil. Deși nu mai era, oficial, suveran al României, după abdicarea forțată din 30 decembrie 1947, Regele Mihai nu a avut parte de liniște nici în exil. A fost urmărit de Securitate aproape tot timpul, în consecință, a fost obiectul și subiectul a zeci de dosare de urmărire informativă, păstrate acum la CNSAS. Cei care au cercetat aceste dosare au descoperit și informații cu privire la cei care îl turnau pe rege și pe familia sa la Securitate. Un astfel de caz este cel al jurnalistei Nicolette Franck.

Pentru Regele Mihai, exilul a început în ianuarie 1948, când, împreună cu mama sa, regina-mamă Elena, a fost obligat să isi strângă bunurile de strictă necesitate, sub atenta supraveghere a membrilor unei comisii desemnate să verifice fiecare bagaj în parte, ca nu cumva cei doi să scoată din țară bunuri de valoare. Totuși, regelui pasionat de mașini i-a fost îngăduit să plece cu patru autoturisme, din cele pe care le deținea.

La cinci luni după abdicarea forțată a regelui Mihai, Consiliul de Miniștri al Republicii Populare hotăra retragerea cetățeniei pentru membrii familiei regale. În același timp, toate bunurile familiei regale erau trecute în proprietatea statului român. Însă nici în exil Regele Mihai nu a avut liniște.

“Obiectivul Leon”, unul dintre numele de cod sub care era pomenit Regele Mihai din dosarele Securității s-a aflat în atenția autorităților comuniste pe toata durata exilului. Regele era supravegheat prin intermediul unor agenți trimiși special cu această misiune în Elveția, dar și de persoane din anturajul apropiat regelui, care dădeau note informative Securității de fiecare dată când se întâlneau cu Majestatea Sa sau cu membri ai Familiei Regale.

Un astfel de caz este cel al jurnalistei elvețiene de origine română, Nicolette Franck. Diana Mandache a fost primul istoric care a publicat documente ale CNSAS care arată faptul că Nicolette Franck, deși se afla în anturajul apropiat Regelui Mihai, îl turna la Securitate cu orice ocazie. Nicolette Franck se regăsește în dosarele Securității sub mai multe nume conspirative, cum ar fi Mia, Nimfa sau Franciscka, scrie Diana Mandache în cartea sa, Exilul Regelui.

Toate acestea se petreceau în contextul reorganizării unor rețele de securiști, după defecțiunea lui Ioan Mihai Pacepa. „Nimfa“ colabora și la „Europa Liberă“ și se ocupa de racolarea unor cetățeni români care efectuau deplasări în străinătate. Diana Mandache mai scrie că Nicolette Franck colabora și cu serviciile secrete elvețiene, cărora le furniza date despre diplomații români. Potrivit documentelor, Securitatea din România ar fi bănuit-o pe Nicolette Franck că era agent dublu, de aceea puneau, uneori, sub semnul întrebării notele informative primite de la aceasta.

Dar ce fel de informații căutau comuniștii să știe despe regele exilat: cu cine s-a întâlnit, ce a vorbit cu cei care l-au vizitat, unde pleacă în călătorii, cu ce scop și care este itinerariul exact. Istoricii consideră că exilul regelui a încetat de abia în 1997, când i-a fost dat un pașaport românesc și, implicit, recunoscută cetățenia română.

 

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 14 decembrie 2017