Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Accent pe istorie: ,,Firul roșu” dintre Washington și Moscova

În trecut, comunicarea între state era mult mai greu de realizat decât în prezent, iar acest lucru putea provoca neînțelegeri majore din cauza lipsei de informații, mai ales în timpul Războiului Rece. SUA și Uniunea Sovietică au încercat să remedieze această situație prin instalarea așa-numitului fir roșu, despre care aflăm mai multe la rubrica Accent pe istorie.

Comunicarea eficientă între state reprezintă unul dintre cele mai importante ingrediente ale ordinii și păcii mondiale, iar de-a lungul istoriei liderii au căutat cele mai potrivite variante de a-și transmite mesajele internaționale.

Așa numitul ,,fir-roșu” dintre Washington și Moscova, inaugurat exact pe 30 august, în urmă cu 53 de ani, este un foarte bun exemplu.

Chiar dacă ideea unei comunicări mai eficiente între Statele Unite ale Americii și Uniunea Sovietică se mai vehiculase, a fost nevoie de un eveniment precum Criza din Cuba din 1962 pentru ca aceasta să se materializeze. Ambele mari puteri erau interesate să diminueze riscul unei alte asemenea confruntări.

Astfel, s-a stabilit instituirea unei linii directe de comunicare care a primit titulatura de ,,fir roșu” și care, contrar unei des întâlnite confuzii, nu desemna o linie telefonică, ci un sistem complex de telegraf. SUA a trimis patru mașini-telegraf pentru a fi instalate la Kremlin, în timp ce alte patru aparate, fabricate în Germania de Est, au ajuns în Washington, la Ambasada Uniunii Sovietice, de unde au fost livrate la Pentagon, locul ,,firului roșu” și în prezent.

De asemenea, cele două țări au făcut și schimb de dispozitive de decodare a mesajelor transmise. Semnalele prin cablu plecau din Washington, ajungeau la Londra, apoi în Copenhaga, în Stockholm, treceau prin Helsinki, pentru ca în final să ajungă la destinație: Moscova.

,,Firul roșu” a devenit operațional pe 30 august 1963, iar primul mesaj pe care Washington-ul l-a trimis Moscovei suna astfel: The quick brown fox jumped over the lazy dog’s back 1234567890 ( Vulpea rapida maro a sărit peste spatele leneș al câinelui, la care se adăuga o înșiruire de cifre de la 0 la 9). Scopul textului era unul practic, de a testa acuratețea sistemului, folosind fiecare literă din alfabetul englez și toate cifrele arabe.

Președintele Kennedy nu a apucat să utilizeze ,,firul roșu”, primul care l-a folosit fiind președintele Lyndon Johnson în 1967, iar Ronald Reagan i-a acordat o atenție specială, contribuind la modernizarea sistemului.

Sfârșitul Războiului Rece nu a însemnat și sfârșitul liniei directe între Washington și Moscova, ci dimpotrivă, aceasta a fost adaptată noilor tehnologii, în 2008 fiind dotată cu un sistem de fibră-optică și cu un software care să permită trasmiterea rapidă a e-mail-urilor.

Mai departe, istoria va decide dacă ,,firul roșu” va fi înlocuit de...Twitter, așa cum a glumit în 2010 președintele Obama, în timpul unei conferințe de presă cu președintele de atunci al Rusiei, Dmitri Medvedev.

 

Mihaela Simina este istoric specializat în relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (în curs de apariție la Curtea Veche Publishing) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România