CCR: Guvernul a acţionat legal pe OUG 13. Nu există conflict între puterile statului

Guvernul a acţionat legal, în sfera lui de competenţă de a emite ordonanţe. Urgenţa nu este de competenţa Curţii să o verifice în această sesizare – a spus preşedintele CCR, Valer Dorneanu. 

Conflict cu autoritatea judecătoarească ar fi existat dacă avizul ar fi fost obligatoriu. În această situaţie, avizul CSM pe OUG 13 era consultativ  -  a mai explicat Valer Dorneanu. În ambele cazuri, decizia de respingere a fost luată cu majoritate de voturi.

"Nu orice conflict dintre autorităţi îmbracă condiţia unuia de natură constituţională. Doar acel conflict întruneşte elementele unui conflict juridic de natură constituţională, în care părţile îşi arogă puteri, atribuţii, competenţe din sfera de activitate a celorlalte autorităţi sau când o autoritate îşi declină competenţa şi nu îşi exercită rolul pe care îl are potrivit obligaţiilor sale sau refuză să-şi îndeplinească un asemenea rol.(...) Noi am constatat că nu există un asemenea conflict nici între autoritatea judecătorească şi Guvern, nici între Parlament şi Guvern”, a declarat preşedintele CCR.

CCR este aşteptată să dezbată OUG 13 şi să dea joi un verdict pe fond, după ce a fost sesizată de Avocatul Poporului. Mai mulţi jurişti susţin însă că sesizarea ar putea fi respinsă, pentru că, între timp, ordonanţa a fost aborgată. Valer Dorneanu a precizat însă că abrogarea unui act normativ nu poate opri CCR din mersul procesual constituţional al acestuia. 

 

 

 

 
 
Tags: