Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


CCR respinge sesizarea Avocatului Poporului pe OUG 13

Curtea Constituţională a respins ca inadmisiblă sesizarea Avocatului Poporului pe OUG 13, pentru că ordonanţa a fost abrogata şi sesizarea nu ar mai avea obiect.Decizia a fost luată cu majoritate de voturi.

“Noi verificăm prima dată legalitatea sesizării şi în al doilea rând admisibilitatea cererii. Verificând legalitatea, am constatat că Avocatul Poporului era îndreptăţit să se sesizeze, referindu-se la o ordonanţă care era în vigoare.În ceea ce priveşte adminisbilitatea cererii, (..) noi verificăm constituţionalitatea legilor sau ordonantelor în vigoare”  - a explicat preşedintele Curţii, Valer Dorneanu.

Ieri, preşedintele CCR spunea că analiza ordonanţei nu ar urma să fie oprită de abrogarea făcută între timp:

"Renunţarea sau abrogarea unui act normativ nu poate opri din mersul procesual constituţional al acesteia. Ca atare, nu are relevanţă abrogarea OUG nr. 13. Această OUG poate avea consecinţe mâine (joi.) când o să judecăm constituţionalitatea ordonanţei. Urgenţa şi oportunitatea OUG nu este de competenţa CCR să o verifice în această sesizare. Noi nu analizăm aici actul normativ care a declanşat-o, ci acţiuni care încalcă atribuţiile şi prerogativele celeilalte puteri".

Decizia de joi a Curţii Constituţionale vine după ce, miercuri, judecătorii CCR au stabilit că guvernul a acţionat legal pe OUG 13 şi că nu există un conflict între puterile statului. Guvernul nu a preluat un drept aparţinând Parlamentului şi nici nu a intrat în conflict constituţional cu CSM, din moment ce avizul magistraţilor era pur consultativ, a stabilit CCR.

Ce se întâmplă mai departe? Parlamentul decide!

”Acum pornim de la realitatea că OUG 13 nu există”, transmite Curtea Constituţională. În această logică, parlamentului îi revine rolul de a aproba ordonanţa de abrogare numărul 14. Dacă însă legislativul nu o va face şi va respinge OUG 14, atunci se revine la prevederile OUG13 care aduc modificări importante Codurilor penale, au atras atenţia juriştii

IN CURS DE ACTUALIZARE