Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trei clopote fabricate în Franța readuc o rază de speranță la o mănăstire dominicană din Mosul, Irak

clopote_franta.jpg

Ambasadorul Irakului în Franța, Wadee al-Batti, și directorul general UNESCO, Audrey Azoulay își dau mâna cu ocazia finalizării unui clopot pentru mănăstirea Notre-Dame de l'Heure din Mosul, 5 decembrie 2022
Sursa imaginii: 
© Lou BENOIST / AFP via rfi.fr/en

Acolo unde Statul Islamic a lăsat în urmă distrugere și deznădejde, UNESCO și Franța reclădesc și readuc o rază de speranță : la Mosul, metropola din nordul Irakului pe care luptătorii islamiști și-o făcuseră capitală, trei clopote noi, fabricate undeva în Normandia au răsunat marți pentru prima dată la mănăstirea Notre-Dame de l'Heure, construită de călugări dominicani la mijlocul secolului al XIX-lea, potrivit AFP.

"Este un simbol al revenirii la pace, o legătură cu Istoria, dar şi un simbol al speranţei pentru viitor", a precizat directoarea generală a UNESCO, Audrey Azoulay, prezentă la eveniment.

Cele trei noi clopote, realizate în bronz, care poartă numele celor trei arhangheli, Gavril, Mihail şi Rafael şi cântăresc între 110 şi 270 kg, au fost turnate la Villedieu-les-Poeles, în Normandia. Aceeaşi turnătorie pregăteşte clopotele pentru Notre-Dame de Paris, a precizat Audrey Azoulay.

Foto: © Zaid AL-OBEIDI / AFP

Clopotele originale proveneau tot din Franţa, oferite în secolul al XIX-lea de împărăteasa Eugenie.

Prima şcoală de fete din Irak, prima şcoală de institutoare, mănăstirea Notre-Dame de L'Heure au fost construite de călugări dominicani la mijlocul secolului al XIX-lea.

"Suntem într-un loc de religie, cultură, convieţuire, educaţie, aşa că este într-adevăr un loc foarte simbolic a cărui reabilitare am vrut să o susţinem", a remarcat Audrey Azoulay.

La fel ca întregul oraş Mosul, situl a suferit de pe urma abuzurilor SI, care făcuse din acest oraş "capitala" sa în Irak în 2014, înainte ca trupele guvernamentale să-i alunge pe jihadişti şi să-şi proclame victoria în 2017.

Prin iniţiativa UNESCO intitulată "Reînvie spiritul oraşului Mosul", mai multe proiecte sunt în desfăşurare pentru a reabilita biserici, moscheea al-Nouri şi minaretul său înclinat, vechi de 850 de ani precum şi aproximativ o sută de case din Oraşul Vechi.

Din 2018 până în prezent UNESCO a desfășurat în Irak proiecte de reconstrucție în valoare de peste 150 de milioane de dolari, în special pentru Mosul.