Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Roger Waters, nevoit să-și anuleze mai multe concerte în Europa. Cauza: opiniile politice

roger_waters.jpg

Roger Waters purtând o eșarfă tradițională palestiniană la finala turneului de tenis de la Roland-Garros, Paris, 10 iunie 2018.
Sursa imaginii: 
AFP - OLIVIER MORIN via rfi.fr

Roger Waters, co-fondator al emblematicei trupe britanice de rock psihedelic Pink Floyd, se vede pus în situația de a-și anula mai multe concerte programate în Europa. Și asta din cauza opiniilor politice exprimate public în ultima vreme de megastarul, astăzi în vârstă de 79 de ani, notează rfi.fr.

Cracovia, Frankfurt, posibil Berlin, München sau Köln, sunt orașe de pe lista în continuă creștere care cer sau intenționează să ceară anularea concertelor susținute de trupa Pink Floyd, care marchează 50 de ani de la lansarea albumului The Dark Side of the Moon.

Cofondatorul trupei rock creată în 1964 este acuzat că exprimă opinii politice dubioase. Printre cele mai recente se numără declarația susținută în februarie în fața ONU privind războiul din Ucraina, declarație pe care mulți dintre criticii săi o consideră pro-Rusia. "Condamn [invadarea Ucrainei de către Rusia] în cel mai categoric mod posibil", a declarat el în cadrul sesiunii ONU. "Dar invazia rusă în Ucraina este urmarea unei provocări. Prin urmare, îi condamn în aceeași măsură și pe provocatori", a adăugat el, cerând o încetare imediată a focului.

"Cât de trist pentru foștii săi fani să îl vadă acceptând că este doar o altă cărămidă din zid, din zidul dezinformării și propagandei rusești", a reacționat rapid reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya, făcând referire la celebrul cântec Another Brick in the Wall al trupei Pink Floyd.

Fidel propriilor convingeri

Cu toate acestea, Roger Waters a susținut întotdeauna că este un opozant al războiului și că luptă pentru respectarea drepturilor omului din întreaga lume. Cu atât mai mult cu cât tatăl său a murit pe câmpul de luptă în februarie 1944, pe când cântărețul avea doar 4 luni.

Trupa sa a denunțat încă de la început, prin intermediul albumelor și concertelor sale, războaiele care însângerează lumea și ucid oameni nevinovați.  

În 1980, piesa Another Brick in the Wall, un mega-hit internațional, a fost interzisă în Africa de Sud, deoarece cântecul a devenit rapid strigătul de mobilizare al celor oprimați în timpul apartheidului.

Iar astăzi, artistul critică politica israeliană față de palestinieni.

În 1983, în contextul invaziei Afganistanului, prin intermediul albumului "The Final Cut", trupa i-a cerut liderului sovietic Leonid Brejnev, printre alții, să își ia "mâinile murdare de pe deșertul nostru".

Opoziția față de conflicte, apărarea victimelor încălcărilor drepturilor omului, exprimarea clară și răspicată a convingerilor sale democratice, condamnarea imperialismului american, apărarea antimilitarismului, susținerea celor care fac dezvăluiri din culisele politicii la nivel înalt, precum Julian Assange - aceasta este linia de front pe care Roger Waters o apără de peste o jumătate de secol. Iar acum, când are aproape 80 de ani, nu se pune problema ca artistul să renunțe la această poziție.

"Să vină poliția să mă aresteze!”

În 2013, cu ocazia concertului de pe Stade de France, trupa a fost acuzată că a cerut anihilarea Israelului. Se întâmpla cu un an înainte ca Roger Waters și David Gilmour, un alt membru cofondator al Pink Floyd și fost "cel mai bun prieten" al lui Waters, să o ia pe drumuri diferite. Un balon în formă de porc, marcat cu Steaua lui David, a plutit deasupra publicului în timpul concertului.

La scurt timp după aceea, Roger Waters a explicat într-o scrisoare deschisă pe Facebook că porcul reprezenta "răul, mai exact răul provocat de un guvern nesigur", și că pe el se mai aflau "crucifixul, semiluna și steaua, secera și ciocanul, logo-ul Shell Oil și logo-ul McDonald's, emblema dolarului și a mărcii Mercedes...".

Printre alte opinii exprimate direct sau indirect se numără și cea din iunie 2018, venită în apărarea poporului palestinian. În timpul finalei turneului de tenis de la Roland Garros, basistul de la Pink Floyd a prezentat trofeul cu un keffiyeh (eșarfă tradițională palestiniană – n.r.) la gât, provocând astfel furia presei israeliene, care l-a acuzat din nou de antisemitism.

Cu o lună înainte, cântărețul declarase la Lyon: "Să vină poliția să mă aresteze! Pentru că militez pentru palestinieni, care sunt uciși ca niște câini. Nimeni din Occident nu atrage atenția asupra acestui fapt. Spuneți-i domnului Macron că este timpul ca acest masacru să înceteze! Mulți au uitat ce s-a întâmplat în 1789, dar eu îmi amintesc. În marea voastră țară s-a născut ideea că toți oamenii sunt egali”.

Foarte activ pe rețelele de socializare, Roger Waters include și mesaje politice în concertele sale, cu accent pe situația actuală din Cisiordania ocupată. Printre criticii săi se numără chiar soția lui David Gilmour, Polly Samson, care l-a numit în mod deschis antisemit pe Twitter.

 

Articolul rfi.fr integral aici

Traducere de Cornelia Mohora

Editor: Șerban Georgescu