Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un fel de ”operațiune specială” are loc și împotriva artiștilor ruși indezirabili...

artisti_rusia.jpg

Scriitorul Dmitri Glujovski, Moscova, 21 martie 2023
Sursa imaginii: 
© ANDRE PAIN / AFP via rfi.fr

După ce  Ucraina a fost invadată de armata lui Vladimir Putin în februarie anul trecut, în lumea culturii rusești contemporane s-a creat o schismă. Cei care s-au opus invaziei rusești, au părăsit țara mai mult sau mai puțin discret, în timp ce cei fideli au rămas. Guvernul mărește acum presiunea asupra artiștilor rămași, prin hărțuire și intimidare, transmite corespondentul RFI.

În vizorul guvernului sunt mai ales artiștii cunoscuți. Putem lua ca exemplu cele două cazuri de săptămâna trecută. Scriitorul Dmitri Glujovski, deja considerat agent străin după ce a părăsit Rusia, a fost judecat marți în contumacie. Autorul de bestseller-uri este acuzat de defăimarea armatei ruse și riscă cel puțin o amendă usturătoare.

În aceeași situație se află și cântărețul de rap Oxxymiron. Versurile sale cu caracter protestatar, foarte populare în rândul tinerilor, pun de mult timp probleme autorităților: unul din cântecele sale care vorbește despre atacurile armate din școli a fost deja clasificat drept "extremist" și interzis.

Un al doilea cântec vorbește despre orașul Sankt Petersburg, despre ”o țară care va fi liberă” – deși codificat, toată lumea din Rusia îi înțelege mesajul. Un indicator al succesului uriaș pe care îl are cântărețul este numărul de vizualizări de pe YouTube. Platforma ar fi acum interzisă în Rusia, însă de la jumătatea lunii septembrie, cântecul a adunat 15 milioane de vizualizări.

Cine are mare succes în Rusia în această perioadă? Cântăreții simpatizați de guvern, cum ar fi Shaman. Tânărul, câștigătorul unui concurs de talente televizat, nu era atât de cunoscut înainte de invadarea Ucrainei, însă acum se bucură de o vizibilitate enormă datorită melodiei "Sunt rus". Melodia este difuzată la toate posturile de radio și televiziune, iar Shaman cântă la evenimente oficiale, cum ar fi cel de pe stadionul Luzhniki, unde s-a marcat prima aniversare a ceea ce guvernul încă numește "operațiunea specială din Ucraina".

Biletele la concertele sale sunt cu 30% mai scumpe decât majoritatea, însă strategia funcționează: noul idol pe care guvernul vrea să-l impună tinerilor umple sălile. De asemenea, el cântă gratuit în Donbass pentru armata rusă.

 

Citește și ”Patriot nu înseamnă să-l pupi în f... pe președinte” – artiștii opozanți ruși care refuză să cedeze

 

Directori de mari muzee concediați

Un eveniment a încins recent spiritele la Moscova: vineri seara, 17 martie, a avut loc o razie a  poliției antirevoltă (OMON) în două baruri din centru. Proprietarii barurilor sunt acuzați că strâng bani pentru armata ucraineană. În timp ce verificau acte și arestau persoane, un client a fost obligat să deseneze pe o fereastră litera "Z", care desemnează operațiunea specială din Ucraina. Ba chiar mai mult, polițiștii i-au obligat pe câțiva tineri să cânte în fața camerelor de filmat un cântec al trupei preferate a lui Vladimir Putin, "Lyubè".

Tot săptămâna trecută, directorul Muzeului Pușkin a fost demis și înlocuit cu un fost membru al mișcării de tineret pro-Kremlin, care este și fost angajat al Ministerului de Interne. În luna februarie, doi directori a două muzee celebre au fost demiși: Galeria Tretiakov din Moscova și Muzeul Rusiei din Sankt Petersburg. În ambele cazuri, persoane apropiate guvernului au preluat frâiele conducerii muzeelor....

 

Traducere de Cornelia Mohora după articolul publicat de RFI