Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tiranul obez și tinerele regine

henry_viii.jpg

Regele Henric al VIII și soțiile sale...
Sursa imaginii: 
Colecția de artă a Familiei Regale a Marii Britanii via wikipedia.org - colaj rfi.ro

Henric al VIII-lea este în zilele noastre poate cel mai cunoscut rege al Angliei. Celebritatea i se datorează în special relației tumultoase avute cu cea de-a doua soție, Anne Boleyn, dar și portretelor care înfățișează un bărbat înalt și obez. La “Călătorii în trecut” vom vedea cum aspectul său dizgrațios și problemele de sănătate nu l-a impiedicat ca în ultimii 7 ani de viață să se căsătorească de 3 ori.

Henric al VIII-lea a fost o personalitatea uriașă atât la propriu, cât și la figurat. Monarhul englez și-a dominat atât perioada istorică, cât și….. propriul cal. Bietul animal a avut ghinionul să își ducă în spate stăpânul obez îmbrăcat într-o armură supradimensionată în 1544, când acesta și-a condus trupele împotriva Franței.

Dacă pentru cal a fost o experiență cumplită să fie călărit de regele suprapoderal, ne putem imagina ce trebuie să fi simțit Catherine Howard, regina adolescentă a lui Henric în momentele lor de intimidate...

La numai 16 ani aceasta a devenit a 5-a soție a monarhului care avea 49 de primăveri. Pe lângă diferența de vârstă, Henric devenise un tiran umflat, cu picioare ulceroase care îl imobilizau și îi provocau accese de furie sălbatică. Potrivit mărturiilor contemporanilor, regele era urcat și coborât pe scări cu ajutorul unui mecanism, fiind incapabil să facă această activitate cu propriile picioare.

Relațiile carnale cu foarte tânăra sa regină păreau că erau singurele momente în care Henric era fericit. Catherine jurase la nuntă să fie “supusă și voluptoasă” în pat, dar cu siguranță promisiunea era o probă de voință pentru ea.

Un cronicar spaniol scria despre regele Angliei că “în jiletca lui încăpeau trei dintre cei mai solizi bărbați”. Nu e de mirare că regina a riscat totul și a început o aventură amoroasă cu un bărbat de proporții normale. Decizia a costat-o capul. La propriu.

În ciuda aspectului său fizic, Henric al VIII-lea era un bărbat pretențios. Pe Ana de Cleves, predecesoarea Catherinei a scutit-o de datoriile conjugale pentru că….avea sânii lăsați. Se pare că pentru regele obez acest neajuns fizic era inacceptabil. Astfel, în loc de partide amoroase cu un bărbat respingător, Ana a avut parte de o relație platonică: “Când vine în pat mă ia de mână, mă sărută și îmi spune << noapte bună, iubito! >>. Dimineața mă sărută, și îmi zice << la revedere, dragă!>>”, le povestea regina doamnelor sale de companie.

Ana de Cleves primisese o educație atât de pudică, încât chiar credea că perechile căsătorite nu fac altceva în pat. Dacă ar fi știut realitatea, probabil că i-ar fi fost recunoscătoare Catherinei Howard, fosta sa doamnă de onoare, pentru că îi sedusese soțul corpolent.

După două căsătorii în 1540, încheiate cu un divorț și o execuție, a mai urmat una în 1543. Catherine Parr, cea de-a şasea și ultima soție a avut sarcina de a-l îngriji pe regele suferind. Cu toate acestea a fost aproape de a împărtăși soarta înaintașelor sale Anne Boleyn și Catherine Howard pentru că a avut proasta inspirație să îl contrazică pe Henric în chestiuni religioase. A avut totuși înțelepciunea să cedeze și astfel a reușit să îi supraviețuiască aprigului soț.

Henric al VIII-lea a murit pe 28 septembrie 1547. Avea 55 de ani și 139 de centimetri în talie. A fost nevoie de 16 gărzi regale foarte vânjoase pentru a coborî sicriul enorm în cripta Castelului Windsor.

Sunt Rareș Hăbeanu și până la următoarea noastră întâlnire, nu uitați: istoria ne ajută să înțelegem prezentul și să facem alegeri corecte în viitor.