Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Curtea Supremă respinge cererea lui Gabriel Oprea de sesizare a CCR

Instanţa supremă a respins joi cererea fostului ministru de Interne Gabriel Oprea de sesizare a Curţii Constituţionale, în dosarul ce vizează felul în care au fost cheltuiți bani din bugetul DIPI.

Avocații fostului ministru de interne au susținut că Gabriel Oprea nu a încălcat o lege sau o ordonanță de urgență, ci o hotărîre a CSAT și, prin urmare, că acuzațiile care i se aduc nu ar mai fi valabile. Apărătorii lui Gabriel Oprea au cerut instanței supreme să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu un articol din Codul de procedură penală, potrivit căruia un judecător de cameră preliminară nu poate decide încetarea procesului penal, solicitare așadar respinsă. Avocații au invocat decizia Curții Constituționale referitoare la redefinirea abuzului în serviciu și susțin că aceasta ar avea influență în speță.

Decizia de joi a magistraților nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs. Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a fost trimis anul trecut în judecată de DNA, în dosarul în care este acuzat că ar fi ordonat cumpărarea unei mașini de lux din bugetul pentru cheltuieli operative al Departamentului de Informații și Protecție Internă. Prejudiciul, susțin procurorii, ar fi de peste 90 de mii de euro. Gabriel Oprea  este cercetat pentru abuz în serviciu și în alt doar: cel referitor la folosirea abuzivă a coloanei oficiale, în seara în care și-a pierdut viața polițistul Bogdan Gigină.