Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iohannis, despre certificatul de vaccinare unic la nivelul UE: S-ar crea cadrul de discriminare

traveler-5211183_1920.jpg

Grecia propune realizarea unui certificat de vaccinare unic la nivelul UE
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Grecia a propus Comisiei Europene un certificat de vaccinare împotriva Covid-19 valabil la nivelul întregii Uniuni Europene, care ar putea fi utilizat la îmbarcarea în orice mijloc de transport. "Nu consider că este o idee bună, pentru că s-ar crea cadrul de discriminare", a declarat președintele Klaus Iohannis.

"Personal, nu consider că e o idee bună. S-ar crea cadrul de discriminare. Cred că trebuie să existe un certificat de vaccinare, dar el trebuie folosit pentru motive medicale, să se știe când a primit prima doză, când urmează a doua. Să folosim aceste certificate ca să împărțim populația Europei în două nu mi se pare un lucru bun", declarat președintele Klaus Iohannis, marți seară, într-o conferință de presă. 

Șeful statului a fost întrebat care este poziția România față de solicitarea Greciei de a exista un certificat unic european, o dovadă a vaccinării, pentru o circulație mai ușoară.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a cerut marţi crearea unui certificat de vaccinare împotriva COVID-19 valabil la nivelul întregii UE, pentru a ajuta la relansarea călătoriilor transfrontaliere devastate de pandemia de coronavirus, relatează Reuters.

Într-o scrisoare adresată preşedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen, Mitsotakis a propus extinderea schemei la întreg teritoriul UE. Conform propunerii, certificatul ar putea fi utilizat la îmbarcarea în orice mijloc de transport.

"Deşi nu vom face vaccinarea obligatorie sau o precondiţie pentru călătorie, persoanele care s-au vaccinat ar trebui să fie libere să călătorească", a afirmat el în scrisoare.