Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tragedia de la Muntele Meron, un dezastru în așteptare – presa israeliană

muntele_meron_victime.jpeg

Cadavre ale victimelor de Muntele Meron
În urma busculadelor de la Muntele Meron 45 de persoane au decedat și pest 150 au fost rănite
Image source: 
AP

Dezastrul de la Muntele Meron din nordul Israelului unde au murit 45 de persoane și peste 150 au fost rănite la sărbătoarea iudaică de Lag B’Omer era inevitabilă și a fost înlesnită de presiuni politice, potrivite presei israeliene. Primii acuzați: partidele ultra-religioase, aliații de nădejde ai premierului Binyamin Netanyahu.

La nici 24 de ore după catastrofa de la Muntele Meron au început să apară relatări cu privire la ingerința politicului în reglementarea adunării la care au participat peste 100.000 de evrei ultra-religioși și unde au avut loc busculadele în urma cărora au fost călcate în picioare sute de persoane.

Cotidianul Times of Israel relatează, citând Canalul 12 TV, că liderul partidului SHAS (ultra-ortodox sefard), Aryeh Deri, a cerut ministrului securității publice, Amir Ohana, să permită tuturor celor doreau să participe la această manifestare.

Tot Canalul 12 relatează că doar cu două săptămâni înainte de manifestare, locul a fost inspectat de ministrul afacerilor religioase, Yaakov Avitan, și el la SHAS care a spus într-o declarație: “Îi mulțumesc ministrului de interne Aryeh Deri pentru eforturile depuse în fața diferitelor [complicații] pentru a permite pelerinajul  mai multora la Meron anul acesta fără restricții și sper că, cu ajutorul lui Dumnezeu, totul va merge bine”.

Aryeh Deri este probabil cel mai longeviv ministru din istoria Israelului, care a ocupat funcții în guvern începând cu 1988, cu câteva pauze, una fiind determinată de executarea unei pedepse cu închisoarea pentru corupție în 2000 – 2001.

SHAS și omologul său așkenaz – Yahadut ha Torah (Unitatea Torei) sunt cei mai fideli parteneri la guvernare ai partidului Likud condus de premierul Netanyahu, în schimbul unor avantaje oferite comunităților religioase și ultra-religioase sefarde și așkenaze.

Cotidianul Jerusalem Post scrie că de peste 10 ani au existat avertismente din partea organizatorilor cu privire la pericolul producerii unor incidente la sărbătoarea anuală de la Muntele Meron.

Fostul controlor al statului, Micha Lindenstrauss avertiza încă din 2008 cu privire la “pericolele pentru viața omenească” de la complexul Rashbi [Rabinul Shimon Bar Yochai, înțeleptul evreu din secolul al II-lea al erei creștine] de la Muntele Meron, deoarece nu există o autoritate unică, care să-și asume responsabilitatea principală a evenimentului.

Conform standardelor de siguranță, nu mai mult de 15.000 de persoane ar fi trebuit să aibă acces pe sit la un moment dat, totuși mulțimile estimate de joi au fost peste 100.000.

Ziarul de stânga Ha’aretz scrie : “În ultimii 20 de ani au apărut numeroase controverse în jurul Muntelui Meron. A existat o lungă bătălie în instanță între stat, care a vrut să preia proprietatea asupra sitului și fundațiile religioase care au împărțit controlul asupra acestuia între ei. Statul a renunțat, în mod ne-surprinzător.” subliniind influența disproporționată a ultra-religioșilor.

În Knesset (parlamentul unicameral cu 120 de locuri al Israelului) SHAS are 9 mandate, iar Yahadut ha Torah 7 și ambele partide au făcut parte din toate guvernele conduse de Netanyahu din 2009 și până acum.