Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Statul român va compensa energia electrică și gazele. Cu cât?

virgil_popescu.jpg

In contextul facturilor mari la energie si gaze, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a început controale la principalii furnizori in timp ce Guvernul pregateste noi sanctiuni la adresa acestora.
In contextul facturilor mari la energie si gaze, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a început controale la principalii furnizori in timp ce Guvernul pregateste noi sanctiuni la adresa acestora.
Sursa imaginii: 
site-ul Guvernului României

Consumatorii casnici vor primi o subvenție de 18 bani/kWh la factura de energie electrică, iar factura de gaz va fi compensată în proporție de 25%, a anunțat la finalul ședinței de Guvern ministrul Energiei Virgil Popescu. Oamenii nu vor fi puși pe drumuri, a mai spus ministrul, furnizorii vor face demersurile necesare, prin intermediul administrațiilor fiscale, pentru a primii banii de la Guvern. “Toate măsurile vor fi implementate din noiembrie”, a dat asigurări Virgil Popescu. Oficialul a mai spus că nu este adeptul plafonării prețurilor la energie.

Statul român va compensa facturile la energie electrică pentru milioanele de români care au un consum lunar între 30 de kWh şi 200 de kWh, a afirmat, miercuri, ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-un briefing la finalul şedinţei de Guvern.

Astfel, consumatorii casnici cu un consum lunar între 30 şi 200 kWh vor primi o subvenţie de 18 bani pe kWh, lucru care ar trebui să-i încurajeze să aleagă cea mai bună ofertă din piaţă şi să ducă la creşterea concurenţei. Cei 18 bani reprezintă diferenţa dintre cel mai mic preţ din piaţă la energie, 64 de bani pe kWh, cu toate taxele incluse, şi cel mediu de 82 de bani pe kWh. Dacă respectivul consumator deja are contractul de furnizare semnat pe cel mai mic preţ, 64 de bani pe kWh, va primi şi în acest caz discountul de 18 bani.

"Între 30 de kW și 200 kW vorbim de 5.172.193 de gospodării. Dacă înmulțim cu - vă  dau statisticile de la Ministerul Muncii, 2,5 persoane pe gospodărie, vorbim de aproape 13 milioane de români care vor beneficia de acest ajutor pentru energia electrică. Cine nu va beneficia în afară de cei sub 30 de kW consum, practic nu vor beneficia consumatorii vulnerabili, lor li se va aplica Legea consumatorului vulnerabil și vor primi de acolo această subvenție. Cum vrem să funcționeze practic întreg acest mecanism? Practic la sfârșitul fiecărei luni furnizorii vor emite facturile, vor trece acest discount diferențiat în factură, vor întocmi niște borderouri automat din sistemele informatice, pe care le vor prezenta în declarațiile de la buget, de la ANAF, în declarațiile de taxe și impozite și li se vor scădea direct din declarațiile la taxe și impozite. Practic, nu dorim ca cineva să fie pus pe drumuri, nu dorim ca românul să fie pus să se ducă după adeverințe ca să demonstreze că are un venit mediu sau un consum mediu, automat toți cei care sunt încadrați între această plajă de consum între 30 și 200 kW, vorbim de 13 milioane de români, vor beneficia de această subvenție", a declarat ministrul Energiei.

"La gaze naturale, am luat un preț de referință, care este un preț mai mult decât dublu față de anul trecut, de 255 de lei pe kW. Avem tranșă de consum de la 100 la 300 de metri cubi consum anual. Trebuie să știți că dintr-un consum anual la gaze naturale, vorbim de 60-70%, se consumă pe perioada de iarnă, restul, în perioada de vară, consumul este foarte mic, spre deosebire de energie electrică, unde vorbim de consum cât de cât liniar. Între 100 și 300 de metri cubi vorbim de o garsonieră, între 300 și 600 de metri cubi vorbim de un apartament cu două camere, între 600 și 900 de metri cubi vorbim de un apartament cu trei camere, între 900 și 1.100 de metri cubi vorbim de un apartament cu patru camere până în 100 de metri pătrați, în jur de 100 de metri pătrați, și între 1.100 și 1.200 de metri cubi vorbim de locuințe, inclusiv case individuale, până în 120 de metri pătrați. Toate aceste tipuri de locuințe, unde locuiesc români care au veniturile, zicem noi, până în plaja medie, vor beneficia de un ajutor în sumă procentuală fixă de 25% din valoarea facturii. Pentru gaze naturale, deci vorbim de 25% suma fixă, în funcție de consum, se aplică la fel, la final, pe factură și tot dând în jos, stornând 25% din valoarea facturii cu tot cu TVA", a spus ministrul Popescu în briefingul de presă de la Guvern.

Beneficiarii sprijinului guvernamental vor fi peste 5 milioane de gospodării în cazul energiei electrice și 3,6 milioane de gospodării în cazul gazelor naturale.

Ministrul Energiei a anunțat că în prezent depozitele de gaze naturale pentru stocurile de iarnă sunt la 70% din capacitate, la fel ca anul trecut.

Guvernul a avut miercuri o discuție despre prețurile la electricitate și gaze. Sunt mai multe variante, vom lua o decizie săptămâna viitoare, a spus prim-ministrul Cîțu.