Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Parlamentul a instituit stare de urgență în sectorul energetic pentru 30 de zile

parlament.jpg

Sursa imaginii: 
Parlamentul R.Moldova

Parlamentul de la Chișinău, convocat în ședință extraordinară, a instituit, vineri, stare de urgență în sectorul energetic, pentru o perioada de 30 de zile. O solicitare în acest sens a venit din partea Executivului, condus de premierul Natalia Gavrilița. 55 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate au votat pentru, iar socialiștii, comuniștii, dar și deputații Partidului Șor, aflați în opoziție, nu au participat la vot. În condițiile în care până în prezent autoritățile de la Chișinău nu au ajuns la un acord cu gigantul rus Gazprom privind livrarea gazelor naturale, Executivul s-a angajat să caute surse alternative. 

Potrivit hotărârii adoptate de majoritatea parlamentară, în perioada stării de urgență, 22 octombrie - 20 noiembrie, Comisia pentru Situații Excepționale va emite dispoziții privind instituirea unui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid, alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale. De asemenea, autoritățile vor lua decizii legate de acțiunile rapide de asigurare cu gaze naturale, inclusiv prin derogare de la prevederile normative. Totodată, Guvernul vrea dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de gaze naturale și de alte resurse energetice, adoptarea deciziilor de împuternicire a furnizorilor și distribuitorilor să acționeze în scopul procurării, transportării și distribuției gazelor naturale pe întreg teritoriul țării.

”Vom aloca bani din buget, vom împuternici operatorii ca să poată accesa piața și să poată asigura securitatea energetică a țării. Pașii pe care-i întreprindem acum sunt necesari pentru a asigura securitatea energetică a țării, să putem aloca resurse financiare pentru procurarea gazelor din surse alternative și să ne asigurăm că readucem presiunea în sistemul de gaze naturale la un nivel corespunzător. Vom lua și decizia de alocare a păcurii din rezerva de stat pentru a ajuta companiile care pot diversifica sursele de energie. Vom institui toate procedurile necesare pentru ca deciziile să poată fi auditate, monitorizate și să putem raporta despre acestea la timpul potrivit, astfel încât să nu existe niciun dubiu despre intenția și efectul lor”, susține Natalia Gavrilița.

Deputat socialist:”Asistăm la o nouă schemă clară de furt al miliardelor de lei din bugetul național, dar și din buzunarul cetățenilor, care vor plăti mai mult pentru gaz”

Deputații socialiști au venit cu critici dure la adresa guvernării. Potrivit deputatului Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Petru Burduja, ”asistăm la o nouă schemă clară de furt al miliardelor de lei din bugetul național, dar și din buzunarul cetățenilor, care vor plăti mai mult pentru gaz”. ”După eșecul negocierilor cu Gazprom, se declară situație excepțională ca să scoată miliarde din bugetul de stat și să poată cumpăra, fără licitație, fără acțiuni transparente, gaz alternativ. În schemă sunt implicați “oamenii buni” din PAS, care vor deveni milionari în dolari peste noapte, din contul poporului nostru. Această schemă de furt al unui nou miliard de dolari va duce la sărăcirea populației țării, la distrugerea multor afaceri, la închiderea mai multor fabrici și uzine”, afirmă deputatul BECS.

În vederea depășirii situației de alertă pe piața gazelor naturale, Guvernul a votat vineri și pentru eliberarea păcurii din rezervele de stat. Reieșind din faptul că S.A. Termoelectrica a epuizat deja stocul disponibil personal de păcură, s-a decis eliberarea cantității de 16.500 tone de păcură din rezervele de stat. 

Potrivit ministrului de Interne,”arderea păcurii eliberate va permite asigurarea populației și instituțiilor de importanță socială cu energie electrică, dar și agent termic în perioada rece a anului. Scopul proiectului este intervenția statului în soluționarea situației excepționale create pe piața gazelor naturale, asigurării securității energetice a țării și protecției populației. Arderea păcurii din rezervele de stat asigură procesul de livrare a agentului termic și electric beneficiarilor de serviciile Termoelectrica, fapt ce permite menținerea unui tarif stabil pentru consumatori și economisirea gazelor naturale, fără a fi ridicate tarifele achitate de populație”, a spus Ana Revenco, ministrul Afacerilor Interne. 

Într-un interviu la RFI, vicepremierul moldovean, Nicu Popescu, ministru de Externe, a declarat că pentru a depăși criza energetică, R.Moldova poartă discuții atât în Vest, cât și în Est.”Negocierile cu Rusia sunt dificile. În același timp, R.Moldova caută alternative. Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău este un element crucial pentru securitatea energetică a R.Moldova, dar el deocamdată nu poate oferi o soluție per ansamblu pentru toți cetățenii R.Moldova”.

”Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău este operațional și pot fi livrate anume cantități de gaz. Ne permite să minimizăm riscurile pe care le are R.Moldova în plan energetic. Dar el deocamdată nu poate oferi o soluție per ansamblu pentru toți cetățenii R.Moldova. Trebuie să fim conștienți că acest gazoduct poate livra gaz doar părții centrale a R.Moldova. În țară, nu avem infrastructura necesară pentru pomparea gazului în nord sau în sud, în ambele direcții. Trebuie să ținem cont și de faptul că România are acum anumite rezerve de gaz. O parte din aceste rezerve eventual ar putea fi oferite și pompate în rețeaua noastră, dar în același timp, aceste rezerve nu sunt suficiente pentru a acoperi toate necesitățile R.Moldova pentru iarna întreagă”, precizează viceprim-ministrul R.Moldova.

Potrivit lui Nicu Popescu, există un dialog cu România. În același timp, R.Moldova are nevoie de dialoguri și cu alte state ”pentru a minimiza riscurile acestei neclarități legată de viitoarele livrări de gaz”. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre starea de urgență în sectorul energetic, instituită în R.Moldova