Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


R.Moldova: Contractul cu Gazprom, prelungit pentru 5 ani

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al R.Moldova anunță că, după ultima rundă de negocieri, de la Sankt Petersburg, R.Moldova a semnat un acord cu Rusia. Astfel, contractul cu Gazprom privind livrarea gazelor naturale va fi prelungit pentru 5 ani. Nu se știe deocamdată prețul care va fi achitat de R.Moldova. Autoritățile spun însă că va fi acceptată formula de preț, propusă de Chișinău.

Gazprom a emis o notă în care se arată că împreună cu Moldovagaz au prelungit contractul de furnizare a gazelor naturale către consumatorii din R.Moldova ”în condiții reciproc avantajoase”. 

”La Sankt Petersburg s-au încheiat negocierile între delegația Republicii Moldova și Gazprom. Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldova-Gaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare”. ”În baza înțelegerii urmează să fie prelungit pe cinci ani contractul anterior între Gazprom și Moldovagaz, utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească”, susțin autoritățile.

Livrările de gaz conform noului contract urmează să înceapă din 1 noiembrie 2021.

În octombrie Republica Moldova a primit gaz în baza unei prelungiri de o lună a contractului cu Gazprom, în volum insuficient. Diferența de volum a fost achiziționată în această perioadă de pe piața spot, prin intermediul companiei Energocom, la prețuri de piață. 

În dimineața zilei de vineri, vicepremierul moldovean, Andrei Spînu, aflat la Sankt Petersburg, unde au continuat negocierile pentru a treia zi, a scris pe pagina sa de Facebook că ”în cadrul rundelor de discuții cu Alexei Miller am prezentat poziția noastră - partea moldovenească își dorește să semneze un contract de furnizare a gazelor naturale, similar celui utilizat în ultimii ani. În ceea ce ține de volumul datoriei acumulate la întreprinderea Moldova-Gaz, Guvernul Republicii Moldova consideră că el poate fi convenit de părți doar în urma unui audit. Discuțiile au un caracter constructiv și eforturile de a găsi un punct de intersecție a intereselor ambelor părți sunt intense”.

Între timp, R.Moldova a efectuat primele achiziții de gaze naturale din surse alternative. Tariful achitat de cetățeni pentru gazele naturale rămâne neschimbat, promit autoritățile. ​

Potrivit Financial Times, Federația Rusă ar fi cerut R.Moldova să renunțe la Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, dar și Pachetul III energetic pentru a obține în schimb un nou contract, de durată, cu Gazprom. Autoritățile ruse au respins însă aceste afirmații, menționând că negocierile sunt ”exclusiv comerciale”. Iar Guvernarea de la Chișinău nu a venit cu vreo reacție pe marginea acestui subiect.

Recent, Chișinăul a solicitat ajutor de urgență țărilor Uniunii Europene, după ce gigantul rus Gazprom și-a redus livrările către R.Moldova, pe fondul unei crize globale de energie.Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că UE acordă R.Moldova 60 de mln de euro pentru gestionarea crizei de aprovizionare cu gaze naturale.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre prelungirea contractului R.Moldova cu Gazprom, pentru 5 ani