
Politică
Vicepremier: Moldovagaz nu a găsit până acum o soluție pentru a achita datoria de peste 74 mln de dolari față de Gazprom
260384910_1137887426618827_4034965387057131941_n.jpg

”La solicitarea Gazprom, luni, a avut loc ședința Consiliului de Observatori al MoldovaGaz.Unicul subiect al discuției a fost datoria curentă acumulată de către MoldovaGaz pentru luna octombrie și avansul pentru noiembrie. Aceste sume urmau să fie achitate până pe 20 noiembrie. Această formulă de achitare pentru gaze este parte a contractului de bază între MoldovaGaz și Gazprom și nu este o condiționalitate nouă. După ședința Consiliului de Observatori, MoldovaGaz a primit notificare de plată a datoriei în termen de 48 de ore. La moment această datorie constituie peste 74 mln de dolari. Datoria s-a creat din cauza achiziționării gazului în luna octombrie la preț de peste 790 USD/mia de metri cubi, iar tariful la gaz aplicat pentru luna octombrie nu a acoperit diferența”, precizează vicepremierul moldovean, care a semnat contractul cu Gazprom.
Andrei Spînu susține că Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a recepționat, marți, demersul MoldovaGaz privind situația creată.”În acest sens, Guvernul este în discuții pentru a identifica soluții și a garanta livrarea gazelor pentru cetățenii țării noastre. Vom reveni cu informații suplimentare”, promite oficialul moldovean.
Moldovagaz: ”Ne exprimăm încrederea, cu sprijinul autorităților R. Moldova această problemă va fi rezolvată în cel mai scurt timp”
Moldovagaz, compania fiică a Gazprom, a solicitat ajutor Guvernului, după ce a confirmat recepționarea notificării din partea gigantului rus privind necesitatea plății pentru livrările de gaze naturale.”Ne exprimăm încrederea, cu sprijinul autorităților R.Moldova această problemă va fi rezolvată în cel mai scurt timp”. ”Obligațiile de plată nu au fost îndeplinite la timp din cauza faptului că în octombrie 2021, SA Moldovagaz a înregistrat un deficit al balanței de plăți ca urmare a creșterii prețului de achiziție a gazelor naturale în anul 2021 de la 126,70 USD per mia de metri cubi în trimestrul I până la 800,62 USD per mia de metri cubi în octombrie 2021, în condiția a unui preț mediu anual de achiziție de 148,61 USD per mia de metri cubi, inclus în tariful actual din 03 noiembrie 2020”. ”În acest moment, se lucrează în continuare pentru a rezolva această situație”, se arată într-un comunicat al Moldovagaz.
”Gazprom este profund dezamăgită că Republica Moldova nu îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale”
Potrivit purtătorului de cuvânt al gigantului rus, Serghei Kuprianov, "Gazprom este profund dezamăgită că Republica Moldova nu îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale”. ”Ținând cont de situația dificilă economică și financiară a Moldovei, ghidată de dorința de a păstra capacitatea Moldovei de a-și achita datoriile față de Gazprom, compania rusă a decis să semneze contractul practic în condițiile solicitate de partea moldovenească. Însă cu un punct important: Moldova achită furnizarea gazului în termen și sută la sută. Termenul de achitare este 22 noiembrie. Plata nu a fost făcută. În acest context, Gazprom a notificat autoritățile că peste 48 de ore furnizarea gazului în Moldova va fi sistată”, a precizat, luni seara, Kuprianov.
Contractul cu Gazprom, prelungit pentru 5 ani
La sfârșitul lunii octombrie, după ultima rundă de negocieri de la Sankt Petersburg, R.Moldova a semnat un acord cu Rusia. Astfel, contractul cu Gazprom privind livrarea gazelor naturale a fost prelungit pentru 5 ani. Gazprom a emis o notă în care se arată că contractul de furnizare a gazelor naturale către consumatorii din R.Moldova a fost prelungit ”în condiții reciproc avantajoase”. Livrările de gaz conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021. În octombrie Republica Moldova a primit gaz în baza unei prelungiri de o lună a contractului cu Gazprom, în volum insuficient. Diferența de volum a fost achiziționată în această perioadă de pe piața spot, prin intermediul companiei Energocom, la prețuri de piață.
R.Moldova achită, de la 1 noiembrie, 450 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze. Ulterior, prețul ar urma să scadă în funcție de cotația prețului la gaze pe burse, declara vicepremierul moldovean, Andrei Spînu. Potrivit oficialului, s-a acceptat formula de preț propusă de delegația R.Moldova,”care e bazată pe un anumit raport între prețurile la gaz și petrol pe piață”.
Moldovagaz a fost fondată în anul 1999, iar Gazprom deține 50 la sută din acțiuni, Agenția Proprietății Publice a Republicii Moldova 35,33 la sută, regiunea transnistreană, 13, 44 la sută, iar persoanele fizice și juridice - 1,23 la sută din acțiuni.