Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Chișinău: Vicepremierul Spînu promite că Guvernul va achita datoria față de Gazprom

spinu.jpg

Vicepremierul moldovean, Andrei Spînu, ministrul Dezvoltării și Infrastructurii
Sursa imaginii: 
Guvernul R.Moldova

R.Moldova riscă să rămână, în 24 de ore, fără gaze naturale. Asta dacă compania Moldovagaz nu va reuși să achite datoria curentă de peste 74 de mln de dolari față de Gazprom. Avertismentul a venit din partea gigantului rus, după ce R.Moldova a acumulat datorii în lunile octombrie și noiembrie. Vicepremierul moldovean, Andrei Spînu, a declarat, marți că Guvernul va achita datoria curentă a Moldovagaz.”Autoritățile vor face tot posibilul pentru a nu permite sistarea furnizării gazelor naturale, iar pe parcursul acestei săptămâni, vor fi scoase spre consultări publice modificări la legea gazului care vor permite pe viitor autorităților statului să fie pregătite”, susține oficialul moldovean.

După ce Moldovagaz a solicitat ajutor Guvernului pentru soluționarea problemei, ministrul Infrastructuii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, care a semnat recent contractul cu Gazprom pentru următorii 5 ani,  spune că se găsesc bani pentru a achita datoria față de Gazprom.

”Am făcut rectificări la bugetul anului 2021 conform dispoziției Comisiei Situații Excepționale unde s-au alocat un miliard 700 de milioane de lei pentru Energocom. Din această sumă, în jur de 300 de milioane au fost folosiți pentru cumpărarea gazului în luna octombrie în situație de urgență, iar un miliard 400 milioane de lei vor fi alocați pentru a susține plățile curente ale companiei  Moldovagaz pentru lunile octombrie și noiembrie. Săptămâna trecută, Ministerul Finanțelor a prezentat proiectul pentru rectificarea bugetului și alocarea acestor sume în parlament și a fost votat în primă lectură. La următoarea ședință de Parlament, acest proiect va fi votat în lectura a doua și banii vor și disponibili”.

Iar soluția propusă în prezent de Guvern este, spune Spînu, ”de a încheia un contract de cesionare a unei părți din datoria Termoelectrica către Moldovagaz cesionarea acestei datorii către Energocom. Vorbim despre suma aproximativ un miliard și 400 milioane de lei, sumă necesară pentru plățile curente către Gazprom. Energocom va achita această datorie cesionată către Moldovagaz, iar Moldovagaz va face plata către gazele naturale. Aceste acțiuni ale Guvernului permit atât reducerea datoriei Termoelectrica față de Moldovagaz cât și soluționarea problemei actuale privind plata curentă pentru gazul natural consumat. Acest pas contribuie la reducerea datoriei a malului drept conform angajamentului luat de autorități, iar relația pe viitor dintre Energocom și Termoelectrica vor fi soluționate în perioada următoare ținând cont că ambele sunt companii de stat”, a punctat vice-prim-ministrul R.Moldova, Andrei Spînu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al gigantului rus, Serghei Kuprianov, "compania Gazprom este profund dezamăgită că Republica Moldova nu îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale”. ”Ținând cont de situația dificilă economică și financiară a Moldovei, ghidată de dorința de a păstra capacitatea Moldovei de a-și achita datoriile față de Gazprom, compania rusă a decis să semneze contractul practic în condițiile solicitate de partea moldovenească. Însă cu un punct important: Moldova achită furnizarea gazului în termen și sută la sută. Termenul de achitare este 22 noiembrie. Plata nu a fost făcută”, a precizat luni seara Kuprianov.

Moldovagaz, compania fiică a Gazprom, a confirmat recepționarea unei notificări din partea gigantului rus privind necesitatea plății pentru livrările curente de gaze naturale pentru lunile octombrie și noiembrie 2021, în termen de 48 de ore. ”Obligațiile de plată nu au fost îndeplinite la timp din cauza faptului că în octombrie 2021, SA Moldovagaz a înregistrat un deficit al balanței de plăți ca urmare a creșterii prețului de achiziție a gazelor naturale în anul 2021 de la 126,70 USD per mia de metri cubi în trimestrul I până la 800,62 USD per mia de metri cubi în octombrie 2021, în condiția a unui preț mediu anual de achiziție de 148,61 USD per mia de metri cubi, inclus în tariful actual din 03 noiembrie 2020”.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre soluțiile Guvernului pentru achitarea datoriei Moldovagaz față de Gazprom