Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coaliția contrariilor: PSD și PNL și măsurile economice

chess-g7ff9f1ef9_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Viziunile și interesele PNL și PSD sunt total opuse și fiecare partid va dori să-și favorizeze electoratul, ceea ce va duce la conflicte în coaliție. "Ceea ce îngrijorează e că este un melanj, o asociere de măsuri populiste și măsuri constrictive care nu prea fac sens unele cu celelalte", spune analistul economic Dragoș Cabat despre Odonanța "trenuleț" a Guvernului.

Guvernul a modificat, pe ultima sută de metri, Ordonanţa - trenuleţ care cuprinde îngheţarea salariilor din sistemul bugetar şi prorogarea pensiilor aleşilor local. Dacă iniţial proiectul nu cuprindea majorări de salarii decât pentru unele categorii de personal din sănătate, în forma finală care a intrat în şedinţa de guvern a fost introdusă și majorarea salariilor din educaţie, cu 8%, de la 1 ianuarie.

Sindicatele din Educație anunță că vor protesta, de luni, în fața Guvernului. Marius Nistor, președintele Federației „Spiru Haret”, a declarat pentru edupedu.ro că mediile elevilor nu vor fi încheiate dacă profesorii nu primesc mărirea salarială amânată de doi ani. Revendicări mai au și polițiștii și angajații din ministerul Culturii.

Guvernul nu va reuși să reziste presiunilor sindicale, este de părere analistul economic Dragoș Cabat. El argumentează că viziunile și interesele PNL și PSD sunt total opuse și că fiecare partid va dori să-și favorizeze electoratul, ceea ce va duce la conflicte în coaliție.

Guvernanții au renunțat la scăderea pragului de la care microîntreprinderile plătesc impozit pe cifra de afaceri pentru că au înțeles că ar fi pierdut bani, în loc să câștige, mai spune Dragoș Cabat:

Probabil că au văzut că impactul va fi foarte mare. O bună parte dintre firmele de tip IMM nu sunt profitabuile și atunci practic Guvernul ar fi pierdut bani, nu ar fi făcut mai mulți bani cum poate s-au așteptat ei din estimarea inițială. (...) Își doresc să maximizeze pe cât se poate veniturile și din fericire au scăzut niște cheltuilei pentru că e clar că nu se pot înscrie în deficitul bugetar pentru anul viitor, ceea ce îngrijorează e că este un melanj, o asociere de măsuri populiste și măsuri constrictive care nu prea fac sens unele cu celelalte, și atunci șansele de a fi implementare aceste măsuri sunt destul de reduse.